Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Hansson (S): Kan vi få mer vård om vi betalar mindre i skatt?

Kan vi få mer vård, omsorg, skola, kollektivtrafik och infrastruktur om vi var och en betalar mindre i skatt? Om du frågar mig så är svaret nej.

Jag tror att många i dag upplever att politiken ser likadan ut oavsett partifärg och att det inte spelar någon roll vilket parti man som medborgare röstar på.

För mig är det en självklarhet att det inte ska spela någon roll om man tjänar 100 000 kronor per månad eller 25 000 kronor per månad.

Samtliga partier har med sin politik utan tvekan samma mål i sikte, nämligen att skapa ett bättre samhälle. Men jag vill påstå att skillnaderna grundar sig i hur dessa ska uppnås.

Vad är då den största skillnaden? Jo, det är själva finansieringen av välfärden. Ska skattens sänkas eller ska vi ha ett fördelningssystem som fungerar oavsett hur mycket man tjänar och var i livet man befinner sig? För mig är det en självklarhet att det inte ska spela någon roll om man tjänar 100 000 kronor per månad eller 25 000 kronor per månad. Alla ska få ta del av välfärden oavsett inkomst.

Mitt engagemang inom politiken har en solidarisk utgångspunkt där grunden är ”var och en efter förmåga, till var och en efter behov”. Jag tror på ett samhälle där vi alla hjälps åt för att på så sätt minska klyftorna i samhället. Ett samhälle där alla människor ges samma förutsättningar att uppnå sina mål oavsett om det handlar om att bilda familj, studera, göra karriär eller ha ett arbete att gå till.

Vissa perioder är det stora barnkullar som kräver mer pengar till förskola och skola.

Vi som politiker har ett stort ansvar och i uppgift att använda våra gemensamma resurser på det bästa sätt. Vi behöver ha förmågan att styra resurserna utifrån var behoven är som störst. Vissa perioder är det stora barnkullar som kräver mer pengar till förskola och skola. När antalet äldre ökar behövs i stället mer pengar riktat till på vård och omsorg.

Detta är sannerligen en uppgift som förpliktigar. Oavsett prioritering så ska vi ha en offentlig verksamhet som är effektiv och med hög kvalité.

Gustav Möller, socialdemokratisk partisekreterare och socialminister under 1930-talet, sa en gång i tiden: ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”. Det uttalandet är lika aktuellt nu som det var då.

Motsatsen är ett högerinriktat system med sänkta skatter som ökar risken för orättvisor.

Men huvudfrågan i denna krönika är alltså den politiska skiljelinjen i hur välfärden ska finansieras. Antingen via ett solidariskt fördelningssystem som vi socialdemokrater förespråkar där det inte ska spela någon roll hur mycket pengar tjänar för att få ta del av välfärden. Motsatsen är ett högerinriktat system med sänkta skatter som ökar risken för orättvisor. Ett system där medborgarens plånbok påverkar vilken hälso- och sjukvård, skola och omsorg du kan få ta del av.

Katarina Hansson

Ordförande i kommunstyrelsen i Kumla (S)