Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KATARINA HANSSON (S): Kumla ska vara kulturhuvudstaden på Närkeslätten

Grädden på moset, lök på laxen, pricken över i – det är alla begrepp som många sammankopplar med konst och kultur.

Jag är uppvuxen i en familj där intresset kanske inte fanns, men även för att min familjs ekonomi begränsade möjligheten till att ta del av det rika konst- och kulturutbudet. Jag hade dock turen att ha min moster boendes i Stockholm som vi vid jämna mellanrum besökte. Inte sällan för att besöka museer, teater och konstutställningar.

Därför är det viktigt att konst och kultur inte bara finns till för några få personer som har intresse och ekonomiska förutsättningar.

Men det är inte alla som har en moster eller familj som kan erbjuda en sådan möjlighet. Därför är det viktigt att konst och kultur inte bara finns till för några få personer som har intresse och ekonomiska förutsättningar.

I Kumla kommun jobbar vi för att konst och kultur ska finnas i alla människors vardag. Ett arbete som startade med hjälp av modiga och intresserade politiker, tjänstepersoner och eldsjälar. För utan dem hade vi aldrig varit där vi är i dag. Kronan på verket för detta arbete är den permanenta och mycket uppskattade konstutställning på Kvarntorpshögen vid namn ”Konst på hög”. Senare har konsten ”runnit ner” i staden och finns nu även än mer lättillgänglig för både besökare och kommuninvånare.

... en procent av de totala investeringskostnaderna ska gå till konstnärlig utsmyckning.

I kommunen och dess helägda bolag är det beslutat att en procent av de totala investeringskostnaderna ska gå till konstnärlig utsmyckning. Detta gör att Kumlabor, näringsliv och turister får möta konsten och kulturen på många olika platser inom kommunen.

Det har många gånger påvisats att vi som människor mår bättre av att möta olika former av konst och kultur. Våra hjärnor stimuleras av att befinna sig i dessa miljöer. Konst väcker dessutom känslor som inte sällan leder till samtal om hur man betraktar dess uttryck. Samtal som kanske inte annars skulle blivit av.

Det är en verksamhet som ger många barn och unga möjligheten att på olika sätt fördjupa sig inom exempelvis musik, sång och teater.

Som ett led i att förstärka barn och ungdomars möjlighet att få ta del av konstens alla fördelar har vi i Kumla en väldigt uppskattad kulturskola. Det är en verksamhet som ger många barn och unga möjligheten att på olika sätt fördjupa sig inom exempelvis musik, sång och teater.

Det finns även en teaterförening och ett Folkets hus i kommunen. Den sistnämnda platsen erbjuder i normala fall livesändningar ifrån Metropolitan i New York men har som mycket annat i nuläget fått skjutas på framtiden på grund av den pågående pandemin. Det händer alltså väldigt mycket i vår fina kommun som gör att så många som möjligt kan få ta del av konst och kultur. Och vi kommer att fortsätta att arbeta för att Kumla kommun ska vara ”kulturhuvudstaden” på Närkeslätten.

Katarina Hansson

Kommunstyrelsens ordförande i Kumla (S)