Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Hansson (S): M och KD lade ner Arbetsförmedlingen i Kumla

2019 var ett speciellt år utifrån ett politiskt perspektiv. Landet styrdes med en moderat- och KD-budget samtidigt som dessa två partier även var i opposition.

Det var långt ifrån en optimal situation. Den lagda budgeten för 2019 innebar betydligt mindre pengar till Arbetsförmedlingen och resulterade i att myndigheten tvingades lägga ner många lokala kontor i vårt avlånga land där Kumla var en av de drabbade orterna.

De minskade anslagen har även resulterat i att Arbetsförmedlingen fått begränsade möjligheter att sätta in olika arbetsmarknadsåtgärder i form av statligt anställningsstöd- och eller studier.

Men det är inte bara den lokala närvaron som försämrat möjligheten för de människor som i dag står utanför arbetsmarknaden. De minskade anslagen har även resulterat i att Arbetsförmedlingen fått begränsade möjligheter att sätta in olika arbetsmarknadsåtgärder i form av statligt anställningsstöd- och eller studier.

Vi i Kumla har – likt övriga Kommunsverige – märkt av en markant minskning i antalet anvisade arbetssökande från Arbetsförmedlingen till kommunen. Det handlar inte om att det helt plötsligt inte finns någon målgrupp som är i behov av samhällets stöd för att närma sig arbetsmarknaden. Utan detta är resultatet av Arbetsförmedlingens påtvingade nedrustning på grund av Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Jag anser att detta är en hemsk utveckling då det kommer att få stora samhällsekonomiska effekter samt drabbar de människor som inget hellre vill än att nå en egen försörjning.

Den stora skillnaden låg i att vi såg det som en process över tid och inte via en ”servettbudget” där kravet på förändring låg inom ett års sikt.

Det bör nämnas att vi socialdemokrater redan före nedrustningen av Arbetsförmedlingen var av åsikten att myndigheten behövde reformeras. Den stora skillnaden låg i att vi såg det som en process över tid och inte via en ”servettbudget” där kravet på förändring låg inom ett års sikt.

Många kommuner har likt oss i Kumla reagerat starkt på alla neddragningar. Vi känner en stor oro för att kostnaderna kommer at skjutas över från staten till kommunerna. Om personer inte kommer i arbete är risken stor att kostnaderna för försörjningsstöd ökar och tränger undan pengar för annan verksamhet i kommunerna.

Men trots ovanstående kommer vi i Kumla ta vårt ansvar för att möjliggöra för fler medborgare att gå vidare till studier eller arbete.

... måste vi ge de människor som står utanför arbetsmarknaden verktyg för att på sikt nå en egen försörjning.

I dagarna presenteras ett förslag på en handlingsplan för hur vi ämnar utveckla vårt kommunala åtagande inom ramen för vår arbetsmarknadsverksamhet. Den kommer att sätta Kumlaborna som står långt ifrån arbetsmarknaden i fokus. Det är givetvis viktigt att alla bidrar till vår gemensamma välfärd. Men för att kunna göra det måste vi ge de människor som står utanför arbetsmarknaden verktyg för att på sikt nå en egen försörjning. I handlingsplanen betonas vikten av samverkan mellan organisationsgränserna. För vi som kommun varken kan eller ska göra allt utan viktiga samarbetspartners är förutom Arbetsförmedlingen,

Samordningsförbundet Finsam, privata arbetsgivare, föreningslivet och civilsamhället. Jag är trots alla neddragningar på Arbetsförmedlingen fast besluten att ta mitt politiska ansvar för att så många Kumlabor som möjligt ges stöd i sin väg att nå en egen försörjning.

Katarina Hansson

Kommunstyrelsens ordförande i Kumla (S)