Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Hansson (S): Mötesplatser med lek, fritid och bad stärker Kumla

Sedan några år tillbaka har denna krönika med kloka ord skrivits av min goda kollega och vän Per Eriksson ifrån Askersund. Det kändes därför ärofyllt när NA hörde av sig och frågade om jag ville efterträda Per. Självklart ville jag det!

Annons

Jag är Katarina Hansson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Kumla kommun. Ett uppdrag som sannerligen förpliktigar samtidigt som det är otroligt roligt, intressant och motiverande. Ihop med mina förtroendevalda kollegor och kommunens duktiga medarbetare har jag fått möjligheten att arbeta för att göra Kumla kommun till den bästa platsen att leva, verka och bo i.

... mötesplatser för lek, friluftsliv, bad, idrott som gett människor från olika kulturer, åldrar och med olika förutsättningar, möjligheten att träffas.

Jag är glad för att vår fina kommun har haft modet att jobbat brett för att öka Kumlas attraktivitet. Vi har länge fokuserat på att göra kommunen som arbetsgivare mer attraktiv, samtidigt som vi stärkt dragningskraften genom att skapa olika rekreativa mötesplatser för lek, friluftsliv, bad, idrott som gett människor från olika kulturer, åldrar och med olika förutsättningar, möjligheten att träffas. Det är min absoluta övertygelse att detta stärkt samhörigheten i vår kommun. Kumla är en attraktiv kommun där flera vill bo och leva sitt liv.

Det är viktigt att känna stolthet och berätta om det positiva som dagligen sker i kommunen. Men lika viktigt är det att berätta om de utmaningar och utvecklingsområden som finns. Här spelar politiken en väldigt central roll. Vi som förtroendevalda har, tillsammans med kommunens medarbetare, ansvaret för att presentera förslag på hur dessa ska överkommas.

Kommunen ska vara en organisation där misstag som uppstår är en viktig del i den fortsatta utvecklingen ...

Jag som Kommunstyrelsens ordförande vill leda en organisation där det råder ett tillåtande klimat och där man får göra misstag. Kommunen ska vara en organisation där misstag som uppstår är en viktig del i den fortsatta utvecklingen, liksom delaktighet och inflytande är en viktig del. Jag vill att Kumla kommun ska fortsätta att tänka ”utanför boxen” för utveckla hela kommunen för dess invånare.

En viktig granskare av offentlig verksamhet är media som följer samhällsutvecklingen och rapporterar vad som händer i samhället. Jag – likväl som många andra – upplever att det för sällan rapporteras om allt positivt som händer i offentlig sektor. Jag har vid ett flertal tillfällen varit i kontakt med medborgare som känts sig ledsna över den bild som förmedlas i media kring den kommunala verksamhet som de berörts av. En bild som de inte känt igen sig i.

... men jag tror att det är viktigt för demokratin att även de positiva delarna sprids.

Det ligger i medias uppdrag att granska och rapportera det som inte fungerar, men jag tror att det är viktigt för demokratin att även de positiva delarna sprids. En av orsakerna till att Kumla liksom många andra kommuner skapat egna kommunikationsavdelningar är just för att även lyfta fram allt fantastiskt som händer inom kommunen.

Avslutningsvis vill jag även betona att vi, det offentliga Sverige och media, tillsammans kan arbeta för att sprida riktig information och genom det begränsa det vi idag kallar ”fake news”. Enligt mig ett av största hoten mot ett öppet samhälle och en fungerande demokrati.

Katarina Hansson

Ordförande i kommunstyrelsen i Kumla (S)