Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Hansson (S): Nu är det läge för mer utbildning

Under några år jobbade jag med Kunskapslyftet för LO-facken i Örebro och Lekeberg. Mitt uppdrag var att tillsammans med fackliga organisationer motivera personer att utbilda sig för att bli eller fortsätta vara attraktiva på arbetsmarknaden.

Vi lyckades väldigt bra och det var en stor andel som valde att utbilda sig. För mig personligen var det fantastiskt att möta alla dessa människor efteråt att de slutfört sin utbildning och då ta del av deras glädje över att ha investerat i ny kunskap, nya vänner och inte sällan ett nytt jobb. Satsningen var inte bara ett lyft för dem som genomgått utbildningen utan även för näringslivet och samhället i stort.

... ges möjligheter att kompetensförsörja sig mot yrken där det fortfarande råder brist på arbetskraft.

Sverige är på grund av pandemin nu på väg in i ett mycket svårt ekonomiskt läge som kommer att drabba arbetsmarknaden. Vi ser redan nu företag som går i konkurs alternativt minskar ner på sin personalstyrka och detta kommer leda till en ökad arbetslöshet. För mig är ett sammanhållet samhälle en förutsättning för att vi som land ska kunna gå styrkta ur den denna kris. En av de viktigaste åtgärderna för att lyckas med detta är att människor nu, likt under kunskapslyftets tid, ges möjligheter att kompetensförsörja sig mot yrken där det fortfarande råder brist på arbetskraft.

Det känns därför tryggt att Sverige har en handlingskraftig socialdemokratiskt ledd regering som nu investerar mycket pengar på utbildning. Dels ökar man antalet platser till hög- respektive yrkeshögskolan och personer som nyligen blivit arbetslösa ska kunna erbjudas studiestartsstöd. Man anslår dessutom fler yrkesinriktade kurser som ger möjligheten för yrkesverksamma att vidareutbilda sig.

Nu ges kommunerna möjligheten att få ekonomiskt stöd för att tillsvidareanställd personal ska kunna erbjudas att utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska.

Intresset för vårdutbildningar har ökat den senaste tiden, vilket är glädjande. Detta samtidigt som äldreomsorgen behöver stärkas genom personal med rätt kompetens. Nu ges kommunerna möjligheten att få ekonomiskt stöd för att tillsvidareanställd personal ska kunna erbjudas att utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska.

Att människor ges möjlighet till utbildning är ett viktigt fundament i samhällsutvecklingen. Det möjliggör för företag att utvecklas som i sin tur skapar tillväxt. Vidare innebär fler utbildade inom offentlig sektor att kvaliteten ökar till dess mottagare.

Detta skapar goda förutsättningar för Kumla, andra kommuner och regioner i vårt land.

Många gånger innebär kriser att samhället sluter sig samman. Att nya affärsidéer, beteende och arbetssätt skapas. För att kunna möta upp denna utveckling behövs en snabbfotad utbildningsplattform. Något som vår socialdemokratiskt ledda regering genom flera statliga utbildningspaket nu skapat förutsättningar för. Detta skapar goda förutsättningar för Kumla, andra kommuner och regioner i vårt land.

Katarina Hansson

Kommunstyrelsens ordförande i Kumla (S)