Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KATARINA HANSSON (S): Regeringen har amorterat på statsskulden – så nu finns pengar till statliga paket

Min mormor brukade ofta säga ”det finns inget ont som inte har något gott med sig”. Det är en devis som jag burit med mig under hela mitt liv och som jag tycker passar väl in i det utsatta läge som Corona-krisen fört med sig.

Krisen har inneburit att vi fått anpassa oss till rådande läge. Bland annat har möjligheten till distansutbildning utvecklats.

Ytterligare en positiv konsekvens är att vi människor tvingats ändra vårt beteende och genom det börjat röra oss mer ute i naturen.

Människans negativa påverkan på klimatet har minskat, bland annat till följd av att vi reser mindre, både i tjänsten och privat. Ytterligare en positiv konsekvens är att vi människor tvingats ändra vårt beteende och genom det börjat röra oss mer ute i naturen. Vidare har människors omtanke och solidaritet för människor runt omkring oss ökat.

Men ändå så är det just i detta ögonblick en svår tid och många bär just nu på en stor oro. Både för sig själv men även för sina nära och kära. Frågorna som många tvingas ställa sig är ”kommer jag och min familj klara oss utan att bli smittad?” och/eller ”kommer jag att få behålla mitt jobb?”.

En mängd företagare är satta under stor press när kundunderlaget minskat kraftigt och många riskerar att få sina livsverk helt raserade. Men allt är inte nattsvart inom näringslivet. Flera företag har lyckats ställa om sina verksamheter och anpassat sin produktion utifrån rådande situation och jag imponeras av vilken kraft det finns hos många entreprenörer. Man vägrar ge upp utan man knyter näven i fickan och kämpar!

Regeringen har redan presenterat flertalet ekonomiska stödåtgärder riktat till både näringsliv och offentlig sektor.

Men trots den kämpaglöd som finns inom näringslivet så riskerar massor av jobb att försvinna som en konsekvens av denna pandemi. Därför är jag glad över att vi har en regering som under de senaste åren amorterat på statsskulden så att det nu finns pengar för statliga stimulanspaket. Regeringen har redan presenterat flertalet ekonomiska stödåtgärder riktat till både näringsliv och offentlig sektor.

Men även vi som kommun ska ta vårt ansvar och så långt som möjligt underlätta för vårt lokala näringsliv. Under den senaste månaden har vi presenterat flera olika åtgärder. Några av dessa är att vi erbjuder företagare med likviditetsproblem avbetalningsplaner och att vi i så stor utsträckning som möjligt ska handla lokalt utifrån gällande regler och upphandlingar. Vi har även i dialog med de olika fastighetsägarna fört en dialog kring på vilket sätt vi kan underlätta för våra olika näringsidkare. Det finns inte en lösning utan de kommer att utgå från de olika företagens förutsättningar.

Den välfärd som vi alla tagit för givet kommer alltså vara utsatt för stora prövningar.

Redan nu kan vi konstatera att kostnaderna för välfärden kommer att öka med anledning av corona-krisen. Men med hur mycket vi dock inte i nuläget. Den välfärd som vi alla tagit för givet kommer alltså vara utsatt för stora prövningar. Dels på grund av ökade kostnader men även för minskade skatteintäkter då arbetslösheten med största sannolikhet kommer att öka. Därför känner jag mig trygg över vår regering som i dessa dagar prioriterar välfärden och arbetstillfällena. Nu fortsätter vi att visa en stor omtanke om varandra. Vi kommer klara oss ur denna kris tillsammans.

Katarina Hansson

Kommunstyrelsens ordförande i Kumla (S)