Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Raneborn (V): Stora försämringar för skolorna i Askersund!

Inför valet 2018 så debatterade jag flera gånger om riskerna med för höga kostnader för att bygga om eller bygga en ny skola för årskurs F-6 i centrala Askersund. Dels så skulle detta kunna leda till att våra småskolor läggs ned och även att vi får för dyra kostnader för lokaler så att det inte finns några pengar kvar till personal. Flera andra partier menade att det bara var struntprat från min och Vänsterpartiets sida och att det inte alls skulle innebära minskad personal. Nu är det dags att se sanningen i vitögat!

Det innebär alltså att det är pengar som man inte vill tala om vad man ska använda dem till ...

Det märks tydligt att Askersunds kommun nu styrs av högerpartier där Vänsterpartiet inte längre har något inflytande! I budgetförslaget för år 2020 finns nu stora summor pengar uppsatta som investeringar i en stor grundskola i centrala Askersund, därutöver 90 miljoner i så kallade ospecificerade investeringar. Det innebär alltså att det är pengar som man inte vill tala om vad man ska använda dem till, men samtidigt ge befogenhet till tjänstemän och kommunstyrelse att göra av med dessa pengar utan att behöva besluta till vad de ska användas. I NA kunde vi läsa om de stora besparingskrav som nu börjar falla över bland annat barn- och utbildningsnämnden för att finansiera detta kostsamma bygge. Bara nästa år ska 24,5 årsarbetare plockas bort – men hur var det nu – det fanns ingen risk för minskad personal i valdebatten, eller? Då ska man veta att de stora kostnaderna för en byggnation av en stor central grundskola inte har kommit än.

... Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med stöd av SD och LPO skulle ju inte försämra i varken skolan generellt eller för småskolorna!

Bland sparförslagen återfinns indragningar på skolverksamheten i Snavlunda och i Rönneshytta, minskning av antalet resurspersoner och minskade öppettider på obekväm arbetstid inom barnomsorgen, ökade klasstorlekar och generellt färre anställda inom skola, fritids och barnomsorg. Som ni kan se så drabbar detta alla barn, men framförallt människor med sämst ekonomi eller med störst behov, samt vår landsbygd där småskolorna ligger. Men Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med stöd av SD och LPO skulle ju inte försämra i varken skolan generellt eller för småskolorna! Nu ser vi svart på vitt hur det kommer att bli framöver!

Dessutom utlovade Moderaterna att det skulle bli kontroll på ekonomin, men det visar sig ju att det inte heller var sant! Med ospecificerade investeringsbelopp på 90 miljoner och byggkostnader på över 300 miljoner som är betydligt högre än till ”Sjöängens” byggkostnad på 240 miljoner, samt avsaknaden av utredningar och uträkningar inför beslut, så kommer ekonomin att skjutas i sank! Vänsterpartiet anser att det är viktigare med personal och stöd till eleverna än att bygga en ny centraliserad grundskola. Vi anser också att det är viktigt att behålla våra småskolor. Men vad anser ni kommuninvånare? Ska ni tysta godta att småskolorna läggs ned och att viktig personal avskedas inom skolan och barnomsorgen? Personal som era barn behöver.

Våra barn behöver lärare och resurspersoner som kan ge dem stöd och hjälp i skolan!

Finns det då något alternativ? Ja, det finns det. Dels kan man se över upptagningsområdena till de olika skolorna, så att fler barn går i småskolorna än i dag. Man kan också fundera på om det verkligen är det bästa att fritids finns i skolans lokaler? Men framförallt så kan man minska byggkostnaderna avsevärt genom en god planering och användning av de lokaler som redan finns. Det är också möjligt att tillfälligt hyra eller köpa fina paviljonger till en betydligt lägre kostnad än ett nybygge under tiden som man gör en fullständig utredning om hur hela skolans organisation ska se ut. Vi måste veta hur vi planerar framtidens skola innan vi lägger ned hundratals miljoner på bygginvesteringar som kanske blir helt fel! Våra barn behöver lärare och resurspersoner som kan ge dem stöd och hjälp i skolan!

Katarina Raneborn

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel