Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Tolgfors, Moderatkvinnorna i Örebro: Barnäktenskap är helt oacceptabelt!

Annons

Socialstyrelsens informationsbroschyr ”Information till dig som är gift med ett barn” är ett haveri. Det är svårt att bli annat än oerhört upprörd och orden som poppar upp är ofattbar flathet. Vi lever i ett land där barnäktenskap är olagligt! Ändå är siffran över flickor som gifts bort med vuxna män oroväckande stor och ökar. Att lagen som förbjuder barnäktenskap inte gäller flickor som tvingas ingå äktenskap utomlands, eller redan blivit bortgifta när de söker asyl, är lika omoraliskt som det är häpnadsväckande.

Det måste bli ett stopp på den flathet som uppenbarligen finns bland svenska myndigheter och som socialstyrelsen, med all tydlighet, lyckats manifestera med sin folder. Regeringen måste omedelbart ta tag i frågan om barnäktenskap. Det finns inga ursäkter. Unga flickor, barn, gifts bort med släktingar eller med någon äldre man som familjen anser lämplig. Många blir gravida och tvingas föda barn, med de risker det innebär, när de själva ännu är barn. Att de bortgifta flickorna ens blir gravida är ännu ett brott, det kallas i Sverige våldtäkt mot barn.

Kan man inte acceptera dessa lagar och regler bör man inte få asyl i Sverige.

Vi Moderater och Moderatkvinnorna vill se skärpta straff för sexualbrott mot barn och vi vill stärka polisens resurser för att förhindra och utreda den här typen av brott. När det gäller barnäktenskap ska det råda nolltolerans i vårt samhälle.

I kölvattnet av barnäktenskap finns hela hedersproblematiken och en syn på flickor och kvinnor som inte hör hemma i Sverige 2018, och inte någon annan stans heller för den delen. Kan man inte acceptera dessa lagar och regler bör man inte få asyl i Sverige.

Globala undersökningar visar att allt fler människor i världen får det bättre, men avsaknad av skydd för utsatta barn, företrädesvis flickor, gör att den statistiken solkas rejält.

Så länge regeringen inte tydligt sätter ner foten och gör något åt lagstiftningen mot barnäktenskap och de hedersrelaterade brotten, är det inget annat än ett aprilskämt att den kallar sig feministisk.

Den rödgröna regeringen är beredda att begå ”juridiskt övergrepp” och göra undantag för att ensamkommande pojkar och män ska få stanna i Sverige. Ett förslag som sågas vid fotknölarna av Lagrådet. Jag undrar, var är skyddet och insatserna för alla de flickor och kvinnor som ofta inte kommer längre än till ett flyktingläger. Utsattheten är mycket stor och de riskerar övergrepp eller att hamna i händerna på människohandel i någon form.

Så länge regeringen inte tydligt sätter ner foten och gör något åt lagstiftningen mot barnäktenskap och de hedersrelaterade brotten, är det inget annat än ett aprilskämt att den kallar sig feministisk. Det får vara nog med flummet och flatheten nu.

Vi Moderatkvinnor vill att Sverige arbetar för ett jämställt och jämlikt flyktingmottagande. I september i år har du som väljare möjlighet att byta ut vänsterregeringen mot en högerregering, som har skarpa förslag mot den här typen av brott mot unga kvinnor och flickor.

Katarina Tolgfors

Moderaterna, oppositionsråd i Region Örebro Län och vice ordförande i Moderatkvinnorna i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel