Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katter bodde i bajs

Ett jourhem för katter var fullt av gammal avföring när djurskyddsinspektörerna hälsade på. Dessutom satt hundar inspärrade i burar. Trots det får kvinnan som har hemmet fortsätta verksamheten.

Den vidriga miljön upptäcktes vid en oanmäld inspektion av länsstyrelsens djurskyddsinspektörer. Det låg flera år gammal avföring på golvet och var allmän oreda, vilket syns tydligt på inspektörernas fotografier från bostaden.

– Det var väldigt smutsigt i princip överallt. Det luktade också, inte så mycket. Smutsen var så gammal att ångorna redan hade avgetts, säger Maria Gustafsson, djurskyddsinspektör.

"Det är enligt länsstyrelsens bedömning inte ok att golvytor m.m. är täckta av intorkad avföring" konstaterar länsstyrelsen torrt i sitt beslut.

Förutom smutsen hade kvinnan fem hundar inlåsta i burar utan tillgång till rent vatten.

Kvinnan är nu anmäld till åklagare för misstänkt brott mot djurskyddslagen.

Men trots misären är det inget som hindrar kvinnan från att fortsätta driva jourhem för djur. Djurskyddsinspektörerna utfärdade nämligen inget djurförbud utan ett förläggande att hon måste släppa ut hundarna och städa. Vilket kvinnan nu har gjort.

– Vi har varit där en gång till, och då hade hon städat riktigt bra, säger Maria Gustafsson.

Men är det lämpligt att den kvinnan har djur?

– Vi bedömde inte att djuren led av det så mycket just vid det tillfället. Hundarna rörde sig ju inte i smutsen och katterna var utomhus. Men givetvis är det en risk att det kan bli dåligt igen, därför kommer vi fortsätta ha tillsyn.

Jourhemmet anlitas av Örebro katthem. NA har sökt katthemmets ordförande Marita Beigrund för en kommentar utan att lyckas.