Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Äldres psykiska ohälsa är en bortglömd folksjukdom

Annons

Cirka 20 procent av alla äldre lider av psykisk ohälsa enligt Socialstyrelsen. Med en växande äldre befolkning har psykisk ohälsa hos dessa blivit en av våra största folksjukdomar. Region Örebro län måste därför förstärka sina resurser inom äldre psykiatrin. I ett nationellt perspektiv ligger länet illa till.

Att antalet självmord ökar bland äldre, särskilt hos män, måste tas på allvar. Samtidigt som uppgifter om det offentliggörs kommer det larmsignaler om att äldrepsykiatrin nedrustas och specialistkunskaper försvinner.

En orsak till försämrad psykisk hälsa beror säkerligen på ensamhet, som är ett växande problem

I vården och omsorgen av äldre är det viktigt att se till hela människan. Både kommuner och regioner har ett stort ansvar för det. KD Senior arbetar för att resurser ska avsättas både för att öka kunskapen om psykisk ohälsa hos äldre och för att ge den vård och omsorg som krävs.

En orsak till försämrad psykisk hälsa beror säkerligen på ensamhet, som är ett växande problem. Det behövs också mer forskning om ensamhetens och andra faktorers inverkan på den psykiska hälsan.

Fungerande familjer med utrymme för både unga och äldre är nödvändiga byggstenar för att samhället ska må bra.

Det ligger ett tungt ansvar både hos de offentliga vård- och omsorgsgivarna och det civila samhället att ge vård och stöd till de mänga äldre som mår dåligt. Som kristdemokrater vill vi framhålla vikten av små naturliga gemenskaper. Fungerande familjer med utrymme för både unga och äldre är nödvändiga byggstenar för att samhället ska må bra. Lågt socialt deltagande är enligt Folkhälsomyndigheten också en verklig risk för ohälsa.

Att ge resurser till att avhjälpa den psykiska ohälsan har hög prioritet för Kristdemokraterna. I vårt regionala valprogram uppmärksammar vi också detta. För oss handlar det ytterst om etik och alla människors lika och unika värde.

Lars O. Molin

ordförande för KD Senior i Örebro län

Behcet Barsom

Kristdemokraterna, oppositionsregionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel