Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Hur vill vi ha det som gamla?

Reportern frågar tjänstemannen i ett vårdsammanhang hur hon själv skulle vilja ha det som gammal. Frågan ställs på sin spets när det gäller omsorg och sjukvård, för som vi själva vill ha vår omsorg när vi blir äldre så måste vi vara beredda att ge dagens sjuka och äldre. Helt enkelt den gyllene regeln, att som du själv vill bli bemött ska du bemöta andra.

Frågan är viktig att ställa för såväl de som arbetar inom vården som för oss politiker. Hur vill jag ha det när jag blir sjuk och när jag blir gammal?

Ett vårdboende är inte i första hand en arbetsplats utan ett hem för den som behöver vård. I hemmet ska man känna sig trygg, veta var man har sina saker och känna integritet. De som kommer dit är tillfälliga gäster. Som gäst i ett hem visar man respekt för värden eller värdinnan, oavsett vilket uppdrag de besökande har.

Att komma till ett sjukhus eller en vårdcentral och vara allvarligt sjuk, så sjuk att man kanske inte riktigt kan förmedla sig kräver lyhördhet och respekt. Tänk att ha tankarna klara inne i huvudet men inte kunna få fram dem och kanske på grund av det bli betraktad som mindre vetande.

För några dagar sedan fick vi följa en kvinna till hennes sista vila, hon var nästan 90 år, liten till växten, lite förvirrad, dement och tankarna hölls inte längre ihop inom henne. Hon hade problem med hjärtat, var lite ängslig mot slutet och hennes kropp började ge upp. Kanske vi skulle se henne som en i mängden av alla våra äldre.

Men det finns egentligen ingen massa när det gäller människor, alla är enskilda personer som oftast har en enastående livshistoria och utfört hjältedåd för sina nära och kära och för många andra människor.

Så var det med kvinna vi följde till den sista vilan. Hon hade utfört stordåd i livet, hon hade bott i USA i många år, startat barnhem på Jamaica hon hade i sitt yrkesliv betjänat skådespelare och kungligheter, hon hade hjälpt många flyktingar till ett drägligare liv. Ett fantastiskt liv med beundransvärda insatser.

Hon var värd respekt och akting på såväl sitt boende som i sin sjukvård, trots sitt tillstånd på äldre dar. Vi tror och hoppas att hon också fick det.

Oavsett om hjältedåden är stora eller små så är varje människas liv unikt och varje människa har ett absolut värde.

Vi kommer alla att drabbas av sjukdom och också bli äldre, en viktig fråga att ställa är hur vi vill möta vår ålderdom. Visst vill vi trots vår skröplighet kunna bestämma en del själva, men få råd och stöd av någon som förstår våra sjukdomar. Visst vill vi kunna stänga dörren om oss och känna trygghet och visst vill vi ha möjlighet till social samvaro. Visst vill vi ha god mat och kanske ett glas vin när det är lördag. Visst vill vi bli behandlade med respekt och tillfrågas innan beslut som gäller oss fattas.

Det handlar om människosyn och värderingar som vi ständigt behöver påminna oss om.

Ewa Sundkvist (KD)

Behcet Barsom (KD)

Elin Enes (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel