Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD i Örebro borde byta parti

Det är långt kvar till nästa val. Och vad som då kommer att hända i Örebropolitiken står skrivet i stjärnorna.

Den turbulenta valrörelsen ritade om rikspolitiken och bildade nya politiska block – ett vänster/liberalt och ett höger/konservativt. Men i Örebro förblev märkligt nog allt som tidigare, vilket för kristdemokraternas del torde innebära rätt stora interna slitningar.

I sakfråga efter sakfråga visar KD i Örebro att man ogillar den nya linje som KD-riks driver – till exempel när det gäller nedskärningar på miljöområdet, förbud för böneutrop och en alltmer socialkonservativ politik.

Nu undrar förstås vän av ordning hur man hanterar dessa motsättningar mellan det lokala och rikspolitiken?

Det är knappast valtekniskt möjligt att KD-ombud beslutar sig för att ansluta sig till ett annat parti mitt i en mandatperiod – även om många lokala KD-väljare säkert skulle gilla tanken. Men det kan ju av olika anledningar bli regeringskris och nyval, då (hemska tanke) SD, M och KD kan bli största allians och ta över.

Hur som helst så håller krist(?)demokraterna på att byta väljarunderlag – från gudfruktiga och lojala kyrkomedlemmar till högerpopulister. Tidigare gällde förmodligen Jesu undervisning och liknelsen om den barmhärtige samariten, nu handlar det mer om att stänga gränserna och behålla ”svenska värderingar”.

Partier som riskerar att ramla ur riksdagen frestas förstås att hänga på kortsiktiga och rent rasistiska trender. Ibland kan det löna sig, ibland inte. Och fallet kan gå snabbt, som nyligen för Kd. Detta tillsammans med en osäker omvärld och alla utspel i sociala medier gör inte framtida val lättare.

”Humanist”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel