Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Karlskoga lasarett ska inte läggas ned

Under vintern har det pågått en ganska högljudd debatt om att Karlskoga lasarett ska läggas ned eller att det åtminstone ska ske kraftiga nedskärningar.Kristdemokraterna har aldrig föreslagit något sådant, och mig veterligen inte heller något annat parti. Snarare har arbetet gått ut på att stärka sjukhusen i Lindesberg och Karlskoga. Det påbörjades för länge sedan och utifrån Kristdemokraternas synsätt var det ett sätt att säkra sjukhusen inför en eventuell storregionbildning. Det gemensamma politiska beslutet som togs var att skapa ett sjukhus på tre ben, det vill säga att skapa en enhet. Det gör att det blir svårare att kapa av någon del längre fram. Beslutet innebar också att det ska finnas två förlossningsavdelningar.

Arbetet har varit att stärka vården och även förlägga viss högspecialiserad vård i Karlskoga och Lindesberg, bland annat genom att lägga mer planerade operationer där, som till exempel ortopedoperationer. Det blir patientsäkert eftersom de läkarna, genom många operationer av samma slag, blir specialister, kanske bland topp tio i Sverige. En fantastisk utveckling för sjukhusen! Det kräver dock i sin förlängning att regionen är en så pass attraktiv arbetsplats att dessa specialister stannar kvar och får möjlighet att utveckla verksamheterna. Detta ger också möjlighet till en större trygghet för patienterna, eftersom man kan vara ganska säker på att operationen blir utförd på planerad dag och inte avbryts av akuta händelser.

Naturligtvis måste sjukhusen ha den övriga verksamhet som krävs för att vara länsdelssjukhus. Karlskoga har dessutom arbetat tydligt och konsekvent med etiken i arbetet. Ett före­döme på det området.

Redan i valprogrammet 2010 skrev Kristdemokraterna om större och djupare samverkan mellan sjukhusen i regionen. Dessutom, så länge jag kan minnas har Kristdemokraterna påpekat bristerna på vårdplatser. Ett problem som inte uppmärksammats tidigare, förrän nu då det verkligen är brister, till stor del på grund av personalbrist. Därför är det viktigt att det finns strategi för att behålla personal, en arbetsmiljö som skapar arbetsglädje och patientsäkerhet. Det behövs också stöd i form av logistisk kunskap och avlastning genom att använda andra yrkesgrupper så att den sjukvårdande personalen får ägna sig åt sjukvård.

Vi står i dag inför stora utmaningar inom sjukvården och det innebär förändringar. Helt klart är att de tre sjuk­husen står kvar i vår region. Däremot behövs förändringar när det gäller regionens politiska majoritet, och det ges möjligheter i valet 2018.

Ewa Sundkvist (KD)Oppositionsråd i Region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel