Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD-toppen sågar tiggarförslag

Moderaterna vill lagstifta mot tiggeri. Men Lennart Bondeson (KD) menar att det inte är bevisat att kriminella ligor står bakom tiggeriet.– Man angriper problemet från fel håll. Det är fattigdomen som är huvudproblemet, säger KD-toppen.

Moderaterna vill lagstifta för att komma åt det organiserade tiggeriet. Nu reagerar lokalpolitikern Lennart Bondeson (KD). Han menar att det inte finns tillräckliga bevis för att tiggeriet är organiserat.

– Motivet från Moderaternas sida är att hjälpa tiggarna från kriminella ligor. Men det är väldigt omtvistat om det finns ett organiserat tiggeri som kommer från organiserade ligor. Därför blir det fel att kriminalisera tiggeri, säger Lennart Bondeson.

Lennart Bondeson är rädd att Moderaternas utspel kan göra tiggarnas situation värre.

– Jag är rädd att utspelet spär på främlingsfientligheten även om det inte är Beatrice Asks intention, säger han.

Förslaget att förbjuda organiserat tiggeri presenterades av Moderaterna i en debattartikel i Dagens Nyheter, skriven av partisekreterare Tomas Tobé och tidigare justitieministern Beatrice Ask. I artikeln skriver de att 300 till 500 människor kan ha utnyttjats för tiggeri under 2013. Uppgifterna kommer från en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm, som bygger på uppgifter från polis, kommuner och frivilligorganisationer.

Men Lennart Bondeson är inte övertygad.

Är Länsstyrelsens siffror inte pålitliga?– Det finns liknande rapporter men man måste också ha lite på fötterna. Det är en omtvistad fråga, säger han.

Bondeson hänvisar till den förra regeringens hemlöshetssamordnare Mikael Anefur (KD). Anefur säger att ingenting tyder på att tiggeriet skulle vara organiserat.

Antalet tiggande EU-medborgare i Sverige har mer än fördubblats på ett år. I dag finns cirka 4000 tiggare i Sverige. De flesta är från Rumänien eller Bulgarien. Det visar en färsk undersökning från SVT Nyheter.

- Det har ökat i Örebro också. Det är en jättesvår situation eftersom det provocerar vanliga medborgare, säger Lennart Bondeson.

Vad har kommunen för ansvar att hjälpa tiggarna i Örebro?– Kommunen gett bidrag till frivilligorganisationer. I många andra kommuner har man också gjort så för att tillfälligt hindra den svåra nöden. Kommunen har ett ansvar för barn som har det svårt, men här handlar det främst om vuxna, säger Lennart Bondeson.

NA berättade i torsdags att Moderaternas lokala representant Anders Åhrlin tycker att partiets lagförslag är "intressant." Han vill att kommunen ska få rätten att tvinga bort tiggare från tillfälliga boplatser.

– Jag tycker möjligheten borde finnas. Till viss del finns den redan i dag beroende på hur man ser på lagstiftningen. Vi vill inte att det ska uppstå kåkstadsliknande områden i Örebro. Det kan inte jag acceptera. Det gynnar inte någon utan det låser fast människor i ett utanförskap, säger Anders Åhrlin (M).

Även om åsikterna hur tiggeriet ska stävjas går i sär, finns det också gemensamma nämnare. Lennart Bondeson, Anders Åhrlin och Rikard Edefors som är pastor i Örebro tycker alla att frågan om tiggarna måste tas upp på EU-nivå.

– Jag tror att vi kommer få leva med det här problemet. Det är ett gemensamt problem i Europa, säger Lennart Bondeson.

Riksdagens justitieutskott vill inte ha ett förbud mot organiserat tiggeri. TV4 har frågat tolv av utskottets 17 ledamöter. De enda ledamöterna i utskottet som vill ha en lagändring är representanter från Moderaterna och Sverigedemokraterna, rapporterar TT.

Sju av tio vill förbjuda organiserat tiggeri, visar en undersökning av Expressen. Samtidigt menar kritiker att det är oklart vad begreppet syftar på. I en tidigare undersökning av Novus svarade hälften att av de tillfrågade att förbud mot tiggeri är ett bra förslag.