Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Våra hjärtan bultar för vården

Annons

I dag tänker vi extra mycket på alla som väntar på att få vård. Som sitter fast i köer eller slussas runt bland olika vårdinrättningar. Som drabbas för att ingen tar ett helhetsansvar. Det är inte rimligt att det kan skilja så mycket i vårdresultat och överlevnadsgrad för vissa diagnoser beroende på landsting. Varannan patient får vänta mer än vad vårdgarantin medger. Vårdgarantin måste uppfyllas. Vårdköerna måste kortas.

I dag är fem vårdcentraler i Region Örebro län helt beroende av hyrläkare. Det är klart att det är ett allvarligt läge Region Örebro län befinner sig i när allt färre vill jobba som fasta läkare och Regionen blir beroende av hyrläkare.

Kristdemokraterna vill arbeta för att ha tillbaka systemet med patientansvarig läkare. Vi tror att det är viktigt för dig som patient att ha en fast vårdkontakt.

Fasta läkare på vårdcentralerna ökar tryggheten och kontinuiteten för personal, verksamhet och inte minst för patienter. Tyvärr så ser vi idag hur patienter får möta alltför många och olika läkare i sina möten med vården.

Hyrläkarna behövs som komplement vid akuta uppkomna situationer, inte som ett alternativ till fasta läkare.

Kristdemokraterna vill arbeta för att ha tillbaka systemet med patientansvarig läkare. Vi tror att det är viktigt för dig som patient att ha en fast vårdkontakt. Vi vill öka valfriheten för de som bor i länet genom att underlätta för fler privata vårdcentraler, vilket också skulle innebära fler läkare. Vi vill förbättra ekonomin för primärvården, förbättra arbetsmiljön, avlasta läkare från administrativa åtaganden, tillföra fler professioner till primärvården och ge ökad makt för medarbetarna inom primärvården över verksamheten.

Det måste helt enkel till ett långsiktigt strategiskt arbete för att få till en förändring som innebär att du kan känna dig trygg när du behöver vård.

Behcet Barsom

Kristdemokraterna, regionråd i opposition Region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel