Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD vill göra det lättare för kvinnor som söker asyl

Kristdemokratiska kvinnoförbundet vill stärka kvinnors rätt vid asylsökande. De föreslår bland annat att de ska erbjudas kvinnliga utredare, tolkar och offentliga biträden.

På lördagen presenterade kristdemokratiska kvinnoförbundet 35 konkreta åtgärdsförslag hur de vill göra asylprocessen lättare för kvinnor.

– Fortfarande, år 2010, finns det problem som försvårar asyl- och integrationsprocessen för kvinnor i större utsträckning än för män, säger förbundsordföranden Maria Fälth.

En av åtgärderna handlar om att ge kvinnorna rätt att få en kvinna som tolk, offentligt biträde och utredare.

– Kanske alldeles särskilt när asylskälen är hedersrelaterade eller består av övergrepp som exempelvis våldtäkt. Vi föreslår också att separata asylutredningar av olika familjemedlemmar alltid ska ske, så att kvinnor får möjlighet att lägga fram individuella och eventuellt känsliga asylskäl, utan att en make eller annan anhörig är med, säger Maria Fälth.