Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kemab köpt för 435 miljoner

På måndagen undertecknades avtalet om att Karlskoga kommun köper 49 procent av Karlskoga Energi Miljö AB av Fortum för drygt 435 miljoner. Såväl kommunstyrelsens ordförande Niina Laitila som Per Langer, vd för Fortum Sverige, var nöjda med att affären var klar.

Annons

Nu är det alltså skrivet och klart att Karlskoga Energi Miljö AB, Kemab, är ett helt kommunägt bolag.

– Vi har köpt Fortums andel av aktierna i Kemab, och det känns bra, sade kommunstyrelsens ordförande Niina Laitila (S).

Även Per Langer, vd för Fortum Sverige, sade sig vara nöjd med försäljningen.

– Vi kom hit 1998 och har varit delägare i Kemab i tolv år. Vi har fått vara med och utvecklat bolaget och det har varit roligt och stimulerande. Nu känns det som dags att hitta en ny konstellation.

”Inte vår kompetens”

– Branschen har förändrats mycket, och det har blivit tydligt att verksamhet som gäller Karlskogas vatten och avlopp och bredband inte är vår kompetens.

Mycket av Kemab:s verksamhet ligger alltså utanför det som Fortum idag betraktar som sin kärnverksamhet och då var det en bra lösning att sälja till kommunen, säger Per Langer.

– Båda parter tycker att Kemab är ett välskött bolag, säger Niina Laitila.

”Idé som växte fram”

På frågan om initiativet till försäljningen kom från Fortum eller kommunen svarar Per Lange och den tidigare Fortum-representanten i Kemab-styrelsen Bo Englund att idén snarast var något som växte fram.

När det gäller köpesumman, 435 294 000 kronor, så är den preliminär och kan komma att justeras efter bokslutet sista ägardagen den 31 januari och kommer att regleras senast den 30 april, säger kommunens ekonomichef Mårten Tolf.

Från delar av den politiska oppositionen har kritik förts fram mot köpet med hänvisning till att kommunen inte skulle ha samma kompetens som Fortum att äga ett energibolag.

– Det är inget jag är oroad över, säger Niina Laitila.

– Vi får vara noggranna när vi skriver ägardirektiven och se till så vi har en bra styrelse som är kompetent.

Ledningen kvar

Kemab:s ledning, med vd Tommy Thalbäck i spetsen, kommer enligt Niina Laitila att vara oförändrad när kommunens blir ensam ägare. För kommuninvånare blir det ingen skillnad.

Vad som nu återstår är att forma den kommunägda koncern där både Kemab och Hyresbostäder ska ingå. Det arbetet ska vara klart under första halvåret 2010.