Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KFUM Örebro missade kvala till lag-SM – men talangen klarade JVM-kvalgränsen efter distriktsrekord

KFUM Örebros damer missade att kvala in till nästa års lag-SM i friidrott med fem poängs marginal när klubben blev tvåa bakom Täby i söndagens division 1-tävling.
Men individuellt noterades flera starka resultat – bland annat klarade talangen Ida Thunberg kvalgränsen till junior-VM efter att ha satt distriktsrekord på 100 meter häck: 13,83.

Mångkampstalangen Ida Thunberg chockade friidrotts-Sverige när hon i vintras tog senior-SM-guld på 60 meter häck.

På söndagen följde hon upp med att notera distriktsrekord för Örebro län på 100 meter häck när representerade KFUM Örebro i Svealandsseriens division 1.

13,83 var tre hundradelar snabbare än Malin Erikssons två år gamla rekord, och dessutom svenskt årsbästa för seniorer och 17 hundradelar under kvalgränsen till sommarens junior-VM i Tammerfors, där Thunberg tidigare sagt att hon främst siktar på att delta i sjukampen.

I lördagens lagtävling gjorde hon den udda dubbleringen 100 meter häck och kula, och med en stöt på 13,07 fixade hon en andraplats åt KFUM där.

En andraplats blev det också i totalen för laget, trots åtta grensegrar. Täby IS blev för svåra, och tog den enda platsen i nästa års lag-SM som stod på spel i Svealandsserien.

Elin Östlund, som siktar mot friidrotts-EM på 200 meter, vann sin distans på svenska årsbästat 24,26, men var med det över en halvsekund från sitt eget distriktsrekord från i fjol.

Östlund sprang också sistasträckan i stafetten, 4x100 meter, som KFUM:s lag med Anna Westher, Moa Eklundh och Emma Jansson på de tre första sträckorna vann på 47,69, bara 13 hundradelar över distriktsrekordet.

Även Elisabeth Lithell noterade svenskt årsbästa när hon vann spjuttävlingen på 47,20. Nyförvärvet Emma Jansson sprang 100 meter snabbare än någon svensk gjort i år – på 12,09 – men vinden blåste 0,1 meter per sekund över tillåten hastighet.

Även Josefin Gerdevåg, som så sent som dagen innan var SM-femma i Göteborgsvarvet, tog en grenseger (genom 10.40,56 på 3 000 meter), liksom Ebba Blomstrand (3,45 i stavhopp) och Hanna Wiss (11,64 i tresteg).

KFUM Örebros herrlag tävlar i år i lag-SM-kvalet, som avgörs i Norrköping den 6 juni. Där har laget chans att kvala in till lag-SM-finalen som avgörs den 6 juli, under SM-veckan i Helsingborg. Damerna får däremot vänta till nästa år för en ny chans i division 1.

Friidrott, lagserien, division 1 Svealand, damer: 1) Täby IS, 91 poäng, 2) KFUM Örebro, 86, 3) Turebergs FK, 63, 4) Spårvägens FK lag 2, 47, 5) IFK Lidingö lag 2, 46, 6) Hellas FK, 43.