Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Khana Khazana

Det är något oerhört charmigt med den lilla nedgångna nepalesiska krogen Khana Khazana på Bromsgatan i Örebro – men det är ändå maten som slår oss med häpnad.

Det har legat asiatiska restauranger på Bromsgatan 32 i många år nu, och kvaliteten har varit minst sagt skiftande. Från riktigt bra indiskt, till betydligt sämre. Sedan en tid tillbaka har köket i stället blivit nepalesiskt.

Men när vi kommer dit påminner interiören om hur det har sett ut även tidigare. Som en blandning av en pizzeria i en liten by i norra Sverige och en billig sylta i Asien, där finns både Buddhastatyn och en konstgjord lotusblomma i pastellfärg.

På menyn finns fem olika rätter att välja mellan, varav en är helvegetarisk. Vi betalar 75 kronor för maten och börjar plocka åt oss av salladsbordet. Några byttor är tyvärr redan tomma, medan andra innehåller riktigt spännande grejer. En morotsblanding med ingefärssmak som smakar smaskens, och så en kryddig chiliröra som vi inte riktigt förstår oss på. I övrigt finns där ganska vanliga grönsaker, sallad, gurka, tomat, majs.

Men den stora överraskningen kommer när varmrätterna serveras, snabbt efter att vi har satt oss, och med ett trevligt, effektivt leende.

Dofterna av det asiatiska köket letar sig långt in i vårt luktsinne, och när vi smakar på maten är det som en explosion av intryck i munnen. De milda Nepali lammbullarna med masalasås är milda men distinkta i smaken, och såsen är kryddig utan att vara för stark, bara välbalanserad och god.

Och Khana Khasanas klassiska Chicken Tikka Masala har en härlig styrka ”Precis lagom starkt, så där så det börjar rinna lite i näsan men inte så farligt att ögonon tåras” konstaterar en av lunchpatrullens medlemmar.

När vi smygtittar lite i á la carte-menyn för kvällen är det utförligt beskrivet vad som ingår i alla rätter, och kanske hade det vara bra även för luncherna. Eftersom en del maträtter är väldigt okända för oss som är vana vid svensk husmanskost, kunde en liten vink om vad som väntar vara på sin plats.

Ris ingår till alla rätterna och det är gott. Men den som kör lågkolhydratkost har svårt att få något annat som ersättning. Vill man ha naan-bröd till kostar det extra, men så är det gott också. Tunt och lite knaprigt.

Kaffe på maten ingår i priset, men tyvärr ingenting till. Det är lite synd, efter en god men stark måltid kan lusten efter något sött vara påträngande. Någon i lunchpatrullen funderar till och med på att ta en sockerbit bara för att komma åt sötman.

Synd bara att den lilla nepalenska pärlan ligger så långt från city att många har svårt att hinna dit på lunchen. För den är värd ett besök.

Betyg

Service: 3 Maten serveras snabbt och enkelt. Varmrättstallrikarna försvann omärkligt när vi hämtade kaffet. Men den som vill ha något annat än ris till maten hänvisas till salladsbordet med en lätt nickning.

Meny: 3,25 Fem rätter varje dag. Kött, fisk och vegetariskt som ständiga medlemmar. Brödet kostar extra. A la carte-menyn har utförliga beskrivningar av rätternas smak och kryddning och det vore trevligt om det fanns något liknande på lunchen.

Smak: 4 Maten är jättegod, helt enkelt.

Extra: 2,75 Salldsbordet är lite tamt, men framför allt saknar vi något sött till kaffet.

Bromsgatan 3

Pris: 75 kronor på plats 70 om man tar den med.

Testresultat

Khana Khasana: 13,0

Föregående tester:

Ingeborgs: 18,25 poäng

Wongs: 17,75 poäng

Wobbler: 15,75

Stora Örebro: 12,25

Livin: 12,00

Rosalis: 11,75

Vardagsrummet: 10,50