Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KHVC:s stängning illavarslande

Annons

Konsthantverkscentrum i Wadköping ska stängas. Nya finansieringsformer för kulturen har satt stopp för spännande utställningar i Örebros friluftsmuseum intill Svartån.

I ett av trähusen i Örebros svar på Skansen har bara i år åtta utställningar visats med nästan bara kvinnliga konsthantverkare och konstnärer. Material har blandats och konsthantverk har mött konsten. Anna Rende inledde till exempel med en serie träskulpturer och Anna Bauer behandlade i sin textila utställning ”Sammansvärjningen” pakter och dolda maktspel.

Bara dessa två står långt från det vi vanligtvis förknippar med konsthantverk.

Galleri KHVC i Örebro har nämligen genom åren stått för det gränsöverskridande och vågat utmana sina besökare med utställningar som överraskar eller sätter igång nya tankar. Helt enkelt verkat som en bro mellan de traditionella konstgallerierna och de lika traditionella konsthantverksutställarna.

KHVC har på så vis framgångsrikt arbetat med att förmedla och synliggöra konsthantverkets produkter och tjänster.

Att dessutom två konsthantverkare arbetat deltid på KHVC har bidragit till att Örebro län haft glädjen att få fortsätta att ta del av dessas verk. En månadslön skapar trygghet i en tuff kulturvärld och ger utrymme för konstnärer att kunna utöva sin profession.

Tidigare i år nåddes vi av beskedet att Formens hus lämnar Hällefors. Nu försvinner KHVC från Örebro.

Det känns allt annat än bra.

Mer läsning

Annons