Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kihlbergs vinnande ledarstil

Med ordinarie kaptenen Fredrik Nordback på skadelistan har en annan ÖSK-mittfältare med rutin börjat ta för sig.
- Jag trivs med att ta ansvar, säger Magnus Kihlberg efter 3-1-segern borta mot Gefle.

Han styrde och ställde så det ekade över hela Strömvallen. Och ingen kom undan hans direktiv. Vid ett tillfälle i första halvlek ställde han sig till och med och skällde ut sin egen vänsterback Samuel Wowoah efter ett missförstånd i backlinjen som kunde kostat ett baklängesmål.

- Någon måste ju ta tag i saker och ting. Jag har inga problem med det, säger Magnus Kihlberg.

36-åringen är inne på sin tredje säsong i ÖSK-tröjan efter hemkomsten till Örebro. En säsong som inte gått som på räls hittills. Sviterna av en ond fot och en besvärlig handskada störde vinterträningen. Magnus Kihlberg missade därför flera försäsongsmatcher.

När allsvenskan drog igång rekordtidigt var han bänkad. Han som de två tidigare säsongerna startat alla matcher utom tre. I år inledde han med fyra inhopp för att sedan ha spelat de tre senaste från start.

- En bra inhoppare blir jag aldrig. Men jag behövde lite tid för att komma i form igen. Jag börjar äntligen få lite klipp i steget även om spelschemat kanske är lite för tätt för att det ska vara optimalt för mig, säger han.

Mot AIK, BP och Gefle har han kvitterat ut höga betyg för sin insats. Tre bortamatcher som samtliga vunnits.

- På bortaplan kan vi spela med ett annat tålamod än hemma där publiken kanske buar om vi inte trycker på framåt från start. Den pressen från omgivningen har vi haft lite svårt att klara av på Behrn arena hittills, analyserar Magnus Kihlberg.

- Samtidigt är det väldigt få lag som klarar av att spela bra och vinna mot lag som backar hem mot dem. Det är i princip bara några få storklubbar i Europa som behärskar den konsten.

Men har det egentligen inte alltid varit såna förutsättningar för er när ÖSK spelat på bortaplan?

- Jo, men i år har vi ett bättre lag med många snabba spelare som kan utnyttja luckorna framåt.

I långtidsskadade Fredrik Nordbacks frånvaro får Magnus Kihlberg räkna med ett utökat ansvar i kraft av sin erfarenhet.

- Det är klart att andra måste kliva fram när vår kapten är borta. Men jag har alltid trivts med att ta ansvar så det är inget problem för mig, säger han.

ÖSK-tränaren ser en förklaring till att det är först nu Magnus Kihlberg dominerar igen.

- Magnus känner sig själv bäst. Skadan i vintras påverkade honom och då höll han lägre profil. Men när han känner sig trygg och i bra form är han en naturlig ledare. När nu Fredrik är borta blir hans uppgift extra viktig, säger Sixten Boström.

Fast vissa detaljer bör man prata tyst om för att inte mittfältarens självförtroende ska bli för stort. Som det faktum att det var Magnus Kihlberg som elegant frispelade Tommy Wirtanen så att denne kunde punktera matchen mot Gefle på tilläggstid.

- Säg inget till Magnus om det. Då blir han för kaxig och odräglig den närmaste tiden, skämtar målskytten när han släntrar förbi på väg till ÖSK-bussen.