Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kim-affären väntad - Berger en skräll

Kim Olsen säljs till danska Vejle, och jag har sällan varit mindre förvånad. När ÖSK presenterade Paulinho Guará i mitten av mars stod det klart för mig vad som var på väg.

Kim Olsens fru och dotter flyttade i vintras hem till Danmark av skäl som Kim vill hålla inom den närmaste kretsen, och jag har inga problem med att respektera det. Det är inga konstigheter, och jag har all förståelse i världen för både Kims och ÖSK:s agerande i den här försäljningen.

En del saker i livet rår man inte över, och inte sällan är de viktigare än fotboll.

Jag är säker på att ÖSK och Kim Olsen under en längre tid varit överens om att hitta en dansk klubb nu i sommar.

ÖSK-ledningen har när jag frågat nekat alla såna tankar. Helt rätt, det har handlat om att få ut så många kronor som möjligt på försäljningen. En klubb som vill sälja en spelare sitter i ett sämre läge om det är känt att spelaren absolut vill bort. Eller, i det här fallet, hem.

Kim själv har sagt att han ämnat spela ut sitt kontrakt – som sträcker sig över nästa säsong – med ÖSK. I det, som i allt annat under tiden i Örebro, har Kim Olsen demonstrerat en stor lojalitet med föreningen.

Rent fotbollsmässigt känns inte Olsens sorti som någon katastrof. Dansken har gjort ett bra jobb, var ett riktigt lyft när han kom sommaren 2008 och gav tyngd och mål åt ett lag som famlade i mörkret med en rolig men ineffektiv offensiv.

I fjol hämmades han av en öm häl, och vårens insats har varit okej, men knappast mer.

Nu skriver ÖSK i ett pressmeddelande att den ekonomiska vinningen kommit i andra hand i den här affären. Och det är säkert sant att klubben varit tillmötesgående i förhandlingarna med Vejle i danska andraligan.

Har ingen aning om vad det kostar danskarna att lösa de ett och ett halvt år Olsen hade kvar på sitt kontrakt.

Och egentligen spelar det ingen större roll. Olsens privata situation var omöjlig, och jag kan inte se annat än att ÖSK gjort det bästa tänkbara för att förebygga det oundvikliga.

Paulinho värvades i god tid, och har nu fått tid på sig att smälta in i klubben. Nu får brassen ta ett steg fram och ta den nyckelroll han ska ha i ett allsvenskt topplag.

ÖSK säger sig leta en ny forward när nu Kim Olsen flyttar. Det kan säkert behövas, men det är inte centralt behovet av alternativ är störst.

Robin Staaf är en bra backup till Paulinho, och passar lika lite som brassen på en kant. På längre sikt är Paulinhos efterträdare nästa fråga. Han är här på lån från sydkoreanska Busan I’Park, och har själv sagt att han räknar med att åka tillbaka dit nästa säsong.

Men mer akut vore det bra att hitta en kantspelare. Marcus Astvald och Roni Porokara håller hög klass, men alternativen är för få om någon av dem blir skadad eller tappar form.

Att ÖSK hämtar Emil Berger från Degerfors är en större skräll. Undrar vad Emils pappa Henrik känner i det fallet. Det fanns en tid då Henrik själv inte vågade erkänna att han sålde grönsaker i Örebro, av rädsla för vad polarna i det rödvita omklädningsrummet skulle säga.

”Henke” var en skön lirare, men mycket till övers för ÖSK hade han inte. Jag var i Degerfors när Dif gått upp i superettan för några år sedan. Berger guidade, och påpekade glatt att vapendragaren Ulf Ottosson var uppväxt på fel sida älven. Vadå fel, undrade jag. ”Den närmast Örebro”.