Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kina försöker styra svenska medier: ”Regeringen borde markera kraftfullt”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

För en vecka sedan blev NA uppringd av en tjänsteman på regeringskansliet i Sverige. En artikel av vår politiska redaktör Lars Ströman hade orsakat diskussion i maktens korridorer. Ledaren handlade om Anna Lindstedt, f d ambassadör i Kina med koppling till Örebro, som nu är åtalad för egenmäktighet i förhandling med främmande makt. NA kunde berätta att hon även missat att genomföra en säkerhetsklassning av en nyanställd medarbetare med hög befattning vid ambassaden. Uppgiften hade Lars Ströman läst i en artikel i den utländska tidningen The Diplomat, signerad frilansjournalisten Jojje Olsson.

Tjänstemannen på regeringskansliet förklarade för NA att uppgiften var fel. Medarbetaren hade genomgått en säkerhetskontroll. Därför uppmanades vi att ta in en rättelse. Vi förklarade vänligt men bestämt att vi inte skulle ta in någon rättelse. Men vi välkomnade regeringen att skriva en debattartikel i NA och bemöta de uppgifter vi publicerat. Samtidigt betonade vi att vi litar på Jojje Olsson som källa, som är väl förankrad i diplomatin mellan Sverige och Kina.

Vi som tidning skulle rätta till vårt misstag

Hela den här soppan handlar om något mycket, mycket större. Kina har det senaste året gjort flera försök att styra vad svenska medier publicerar. Det började med att NA publicerade en ledare om Taiwan. Artikeln handlade om att Kina vägrade att låta Taiwan delta i en konferens med världshälsoorganisationen, WHO. Detta trots att Taiwan har en sjukvård i världsklass. Då publicerade Kinas ambassad ett uttalande på sin hemsida med krav att vår politiska redaktör skulle ändra åsikt och göra avbön. Vi som tidning skulle ”rätta till vårt misstag”. Dessutom blev vi anklagade för att ha agerat brottsligt genom att publicera en åsikt på en ledarsida. Ett spektakulärt uttalande av en diktatur mot en tidning i ett demokratiskt land.

Därefter har Kinas ambassad fortsatt sitt korståg mot svenska medier. Nya attacker har gjorts mot bland andra Dagens Nyheter, Upsala Nya Tidning, Dagens Samhälle, Svenska Dagbladet och nyhetsbyrån TT. Inte nog med det. När Svenska Pen-klubben skulle dela ut Tucholskypriset till den svenska förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad utan rättegång i Kina sedan 2015, så försökte den kinesiske ambassadören att få utdelningen inställd. Han hotade prisutdelaren, kulturminister Amanda Lind, med att ”vidta åtgärder” om hon närvarade. Ceremonin blev dock av och ambassaden beskrev den som ”ett allvarligt misstag”. Ambassadören har också varit särskilt kritisk mot Jojje Olsson. Han har bland annat skrivit en bok om den fängslade Gui Minhai.

Bättre att regeringen jobbar med de riktiga hoten

Att en främmande makt så öppet försöker att inskränka det fria ordet i Sverige är häpnadsväckande. Något som borde få regeringen att kraftfullt markera mot Kina. Dessutom borde protesten vara offentlig. Det är bättre att regeringen och dess tjänstemän jobbar med de riktiga hoten mot yttrandefriheten och demokratin istället för att försöka städa efter misslyckade ambassadörsrekryteringar.