Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kinas hot mot NA: "Örebro borde klippa bandet med Kina omedelbart"

Artikel 6 av 9
Kinas hot mot NA
Visa alla artiklar

Kinas ambassad har för tredje gången försökt att styra vad NA publicerar. Dessutom har tonen höjts och Kina meddelar hotfullt i ett brev till tidningen att stormakten tänker vidta alla nödvändiga åtgärder för att behålla sin suveränitet. Uttrycket är ett nyckelord för användning av våld i diplomatiska sammanhang och kan tolkas som ett direkt hot mot NA och dess anställda. Mot den bakgrunden är det märkligt att Örebro kommun fortfarande har en vänort i Kina. Den här så kallade vänskapliga förbindelsen borde ha avvecklats för flera år sedan. Speciellt efter det uppträdande som Kina visat mot företag i Örebro kommun. För vem vill vara vän med en diktatur som bryter mot svensk lag? Ett beslut är taget att avveckla alla vänorter utanför Norden. Men det här ska gälla senast från nästa årsskifte. Mitt förslag är att Örebro kommun klipper vänskapsbanden med Kina omedelbart.

Det nya hotet från ambassaden kom efter att NA:s politiska redaktör Lars Ströman publicerat en ledarartikel om Sveriges relationer med Taiwan. Mönstret är detsamma som vid två tidigare tillfällen då ambassaden försökt att få NA att ändra publiceringar eller “rätta till vårt misstag”. Ambassaden har till och med gått så långt att den anklagat NA för att ha agerat brottsligt genom att publicera en för Kina inte bekväm åsikt på vår ledarsida. Det är ett spektakulärt uttalande av en diktatur mot en tidning i ett demokratiskt land.

För jävligt. Diktaturens kreatur

Veckans hot mot NA har väckt starka reaktioner bland flera politiker i Sverige. Riksdagsledamoten och liberalen Johan Pehrson kommenterade Kinas agerande med orden “För jävligt. Diktaturens kreatur”. Moderaten Lotta Olsson från Odensbacken var snabb med att ställa en skriftlig fråga till utrikesminister Ann Linde. “ Den svenska konstitutionen är tydlig med att varken främmande stat eller den svenska staten får hindra den fria pressen att publicera artiklar". Hon skriver också att mejlet från ambassaden är ett hot och ett brott mot den svenska grundlagen. Lotta Olsson undrar om utrikesministern kommer att påtala för den kinesiska ambassaden det olämpliga i att uppmana en ledarskribent att frångå den grundlagsskyddade yttrandefriheten bara för att Kina ogillar det.

Det är allvarlig ifall medier skräms eller hotas

Hans Wallmark, moderaternas utrikespolitiska talesperson, har också ställt en fråga till utrikesministern angående hotet mot NA. “Det är allvarligt ifall medier i Sverige uppfattas att de skräms eller hotas för att påverka innehållet”, skriver han. Han frågar utrikesministern hur regeringen ska försäkra sig om att Kinas ambassad fullt ut respekterar Sveriges tryck- och yttrandefrihet. Wallmark har också ställt en fråga till demokratiminister Amanda Lind där han undrar hur regeringen ska se till att utländska ambassader inte ska ägna sig åt hot och hat mot svenska oberoende medier.

Utrikesdepartementet skriver i ett mejl till NA att "Alla, också Kinas ambassad, är skyldiga att i Sverige följa svenska lagar, inbegripet att yttrandefrihet råder”. UD skriver också att departementet vid flera tillfällen framfört kritik till ambassaden angående dess agerande. “Vi förutsätter att ambassaden respekterar svenska lagar och att vi inte kan godta att ambassaden framför hot mot personer i Sverige”.

Senast onsdag nästa vecka ska utrikesministern berätta vad regeringen tänker vidta för åtgärder efter hotet mot NA. Fram till dess hoppas jag att Örebro kommun har avslutat sin vänskapsförbindelse med Kina. Det vore en önskvärd markering. För yttrandefriheten och för demokratin.