Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kindlabesök på Hopajolas 20-årsjubileum

Hopajola – länets gemensamma naturvårdssatsning – föddes i Kindla för 20 år sedan. I dag återvände Hopajola till födelseplatsen för att fira jubileumet med naturvandring och berättelsen om den långa kampen bakom bildandet av Kindla naturreservat. Hela 35 personer slöt upp, däribland flera av de som var med från starten.

Långt upp skogstrakterna där de fyra bergslagskommunerna möts ligger Kindla – länets största naturreservat.

Men kampen dit har varit väldigt lång. Sivert Juneholm kämpade tidigt att få Kindla skyddat. Han jobbade då som skogsbrukslärare på Kvinnersta och märket hur avverkningshoten kröp närmare och närmare.

– Jag fick vara med om att kalhyggena blev större och större och skogsmaskinerna värre och värre, berättar han för de 35 deltagare som i går samlades för en tur i Kindlaområdet och att fira Hopajolas 20-årsjubileum.

Han slog tidigt larm men fick föga gehör från länsstyrelsen om att Kindla var värt att skydda.

– Vi hade ju aldrig sagt att det här är urskog, utan att det är Bergslagsskog som aldrig påverkats av skogsmaskiner. Jag tappade ton, men så kom Örjan Fredriksson och flera andra som ville rädda Kindla.

Och 1984 bildades Kindlagruppen för att rädda Kindla och få det bildat till naturreservat. Men den kampen skulle visa sig ta 15 år.

– Vi tog kampen mot skogsbolag och markägare, i början slogs alla mot alla, berättar Örjan Fredriksson.

Det gällde att först övertyga naturskyddsföreningen i Örebro.

– Och när vi väl fick med oss naturskyddsföreningen fick vi kämpa för att övertyga länsstyrelsen.

Runt 1996-97 gick det så tungt att gruppen nästan gav upp, förklarar han. Det skulle kosta 25 miljoner att köpa marken och länsstyrelsen ville ha det som Natura 2000-område, med bidrag från EU.

Men åren därpå ”rasslade det till i Bryssel” som Örjan säger och 1999 blev reservatet till slut bildat.

Och Kindlaområdet var det första objektet som fick ekonomiskt stöd av Hopajola. Hopajola kom till för att ta ett gemensamt grepp och satsa på naturvårdsfrågan i länet.

– På den tiden var Örebro län sämst på naturskydd, berättar Kent Harryson som var med och bildade Hopajola.

Bildandet skedde 27 maj 1994 i Kindla med ett 80-tal personer närvarande som ville vara med och starta upp Hopajola. Många av länets naturvårsatsningar fick tidigt stöd av Hopajola, berättar Åsa Wistrand, verksamhetsledare sedan åtta år.

I dag är Hopajola länets samlade kraft för naturvård och naturvägledning.

Läs mer på hopajola.se