Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klaessons historia ska bli bok

Möblernas Rolls-Royce gjordes en gång i Fjugesta. Nu ska det bli en bok om Klaessons möbler och Lekebergs Sparbank finansierar den.

Annons

– Håkan Agartsson på Sannabadet pratade med mig om att ingen har gjort något om historien om Klaesson. På ett styrelsemöte i banken bestämdes att vi inför vårt jubileumsår ska försöka att dokumentera industrihistorien i bygden. Därefter kontaktade vi Rolf Jansson och hörde om han var intresserad, berättar Christer Bengtsson, vd för Lekebergs Sparbank.

Rolf Jansson från Kräcklinge är journalist, författare, föreläsare och kulturpristagare i kommunen. Han har gjort en inledande studie och räknar med cirka sex månaders jobb för att färdigställa boken. Han har grävt i arkiv och pratat med familjemedlemmar.

En möbeldynasti– Det är en möbeldynasti som är fantastiskt intressant och spännande.

Många bilder från möbelfabrikerna finns bevarade via Fjugestafotografen Sophie Janson som Rolf också gjort en bok om.

– Men det är få som kan berätta om bilderna i dag. Det här skulle gjorts för tio år sedan, säger han.

Ett tiotal mindre och större företag inom trä- och möbelindustri fanns i Västernärke och Fjugesta i över hundra år. Tongivande var Klaessons som startade i Aron Klaessons hem 1896.

Fabriken byggdes 1903Tillverkning i större skala startade 1903 när Aron Klaesson och Karl Leijonborg byggde en ny fabrik nära Fjugesta station. Tillgången till råvara, arbetskraft och inte minst järnvägstransporter var avgörande. Samtidigt startade Lekebergs Sparbank som firar 110 år nästa år. Aron Klaesson var även med och startade banken.

Boken med arbetsnamnet ”När Lekeberg möblerade världen” ska komma ut i maj. Den 19 september ska Rolf Jansson prata om Klaessons och övriga möbelföretag på Sparbanksbörsens Vetenskapspub. Tanken är då att Västernärkesbor, anställda och intresserade kan komma med egna bilder och berättelser.

– En sak jag skulle vilja veta mer om är branden 1941 när många beställningar brann upp. Och tips om hur ett barockskåp byggdes. Det gjordes till en utställning i Örebro 1947, avrundar Rolf Jansson.

Klaessons möbelfabrik

1903 byggde Aron Klaesson och Karl Leijonborg en möbelfabrik i Fjugesta.

Samma år startade Knista sparbank som i dag heter Lekebergs Sparbank.

Möbelindustrin i Västernärke och Fjugesta stod för god form och hög kvalitet.

Lojal och yrkeskunnig personal samt landets främsta formgivare var nyckeln till framgång.

Klaessons var motorn med som mest 150 anställda i Fjugesta, Örebro och vid affärerna i bland annat Örebro, Karlstad, Nora och Askersund.

Möbler tillverkades fram till 1990-talet till bland annat riksdagshuset, regeringskansliet, Sveriges ambassader och kungaparet.

Källa: Rolf Jansson