Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klaessons möbler hittade hem

En del av Fjugestas industrihistoria och kulturarv har återvänt. Under fredagen anlände en fullastad bil med magasinerade möbler.

Annons

På golvet i före detta Klaessons möbelfabrik står numera en värdefull last som efter förfrågan skänkts till kommunen av Kinnarp och dotterbolaget Materia AB. Möbler från Klaessons möbelfabrik.

– Detta är ett stycke industrihistoria utan dess like. Det känns fantastiskt, nästan så man blir gråtfärdig, säger författaren Rolf Jansson.

Han har tillsammans med Lekebergs sparbank gett ut en bok om familjeföretaget Klaessons möbler. Rolf är påtagligt rörd och stolt när den stora lastbilen från Skillingaryd lastar ur.

Här finns ”Olle-soffor”, skinnfåtöljer, kontorsstolar och ett 30-tal ouppackade kartonger. Sittmöbler i hög kvalité tillverkade under 1980- och 90-talen. På en låda står det ”Bagdad”.

– Jag kunde inte låta bli att kika, säger Lars Skoghäll, kultur- och fritidschef.

I en annan del av före detta Klaessonhuset står sedan tidigare två lastpallar med dokument, foton, skisser, kataloger med mera från möbelfabriken.

– Nu ska vi katalogisera allt det här för att aktivt kunna använda i kommunen och regionen, säger Lars Skoghäll.

Nu behövs en utställningslokal. Kanske i stationshuset, före detta Klaessonhuset eller i kommunhuset?