Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klar för JVM – trots formsvackan: "Vet vad jag måste göra"

Filip Danielsson får köra junior-VM i längdskidor för andra året i rad – trots formsvackan efter nyår.

Annons

På torsdagen släppte svenska landslagstränaren Tobias Långberg trupperna till junior- och U23-VM i längdskidor som avgörs i rumänska Cheile Gradistei, 22-28 februari.

Med i truppen finns Vedevågssonen Filip Danielsson, 19, som tävlar för Garphyttan. Danielsson körde JVM redan i fjol, gjorde då succé med en femteplats i stafetten och en niondeplats över tio kilometer i fri stil, och siktar som sistaårsjunior på att förbättra de resultaten.

Men faktum är att det inte varit helt självklart att Danielsson ens skulle kvala in i det svenska JVM-laget. För efter en lysande inledning på säsongen – under de sex distanstävlingar han gjorde fram till den 3 januari tog han fyra segrar och hade sammanlagt bara två svenska juniorer före sig i resultatlistorna – hamnade Danielsson i en formsvacka. I mitten av januari avbröt han ett tiokilometerslopp i svenska juniorcupen och åkte hem till Torsby, där han går på skidgymnasium, för att genomgå läkarundersökning.

"Mitt HB-värde var på tok för lågt, vilket kan leda till orkeslöshet. Jag brukar ha ett HB på ungefär 160 och tisdagens tester visade på strax under 130, vilket är en kraftig minskning”, skrev Danielsson på sin blogg.

– Men alla tester var egentligen bra, det visade inte att något var fel. Så vi började grunna på om jag tränat för mycket. Jag var lite sjuk i somras, under försäsongen, och jag kanske gick på lite för mycket träning efter det, för att kompensera. Jag har snäppat upp en del jämfört med förra året. Men senaste månaden har jag gått på ett program som jag fått rekommenderat av juniorlandslagstränaren Martina Höök, och det har fungerat bra. Det kommer jag fortsätta på fram till JVM, säger Danielsson.

I helgens skid-SM gjorde han comeback, åkte Garphyttans B-lag till en 22:a-plats på förstasträckan i fredagens stafett och blev 36:a i lördagens sprintprolog. Det räckte alltså för att övertyga förbundsledningen om att han skulle ha en plats i truppen till Rumänien.

– Jag har haft en rätt så tung period från och med Morapinglan i början av januari, men det är mycket bättre nu. Det var därför jag var uppe och tävlade på SM, och för att det var uttagningstävlingar till JVM, för att visa att formen blivit bättre. Stafetten kändes helt okej utifrån de förutsättningar som var. Sprinten var sådär, inte dålig, helt okej.

Och Danielsson är inte särskilt oroad över att formsvackan ska hänga i sig över mästerskapet.

– Nej, jag hinner nog blir rätt så bra. Jag har hyfsad koll på vad jag ska göra. Jag har samma mål som tidigare, att försöka bättra resultaten från i fjol.

JVM inleds med sprint, i fri stil, måndagen den 22 februari och fortsätter med 10 kilometer i klassisk stil den 24 februari och skiathlon över 20 kilometer den 26 februari och avslutas med stafett, 4x5 kilometer, söndagen den 28 februari. Svenska laget reser till Rumänien den 17 februari.

Sverige har tagit ut fem herrjuniorer till mästerskapet, men på varje distans får bara fyra åkare från varje nation starta.

Danielssons ett år äldre klubbkompis, utvecklingslandslagets Axel Ekström, var aktuell för U23-VM men finns inte med i den svenska truppen.

Trupperna till JVM och U23-VM

Damer, junior: Elina Rönnlund, IFK Umeå, Emma Ribom, Kalix, Ebba Andersson, Sollefteå, Karin Björnlinger, Ulricehamn, Jenny Solin, Sollefteå, Rebecca Öhrn, Vilhelmina.

U23: Hedda Bångman, Offerdal, Jonna Sundling, IFK Umeå, Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge, Sofia Henriksson, Piteå.

Herrar, junior: Filip Danielsson, Garphyttan, Viktor Thorn, Ulricehamn, Markus Fredriksson, Lycksele, Marcus Grate, Täfteå, Alfred Buskqvist, Stern, Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge.

U23: Anton Hedlund, Falun-Borlänge, Björn Sandström, Täfteå, Jens Burman, Åsarna, Marcus Ruus, do, Oskar Svensson, Falun-Borlänge, Simon Lagesson, Åsarna.