Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Ekström till U23–VM – men Johansson får nobben: "Ska vara offensiva"

Efter Tour de ski – nu får Axel Ekström chansen i U23-VM i Salt Lake City.
Däremot blir det troligtvis inget JVM för Zinkgruvans sprintspecialist Markus Johansson, som får nöja sig med en reservplats.

Annons

Att Axel Ekström, 21, skulle få chansen i U23-VM var förstås väntat.

Efter en succéinledning på säsongen hemma i Sverige i november fick Garphytteåkaren chansen i världscupen, tog poäng i debuten och följde upp med två nya starka lopp helgen därpå, och i Tour de ski slutade han på 32:a plats totalt – som näst bäste U23-åkare – efter att ha varit topp 30 på fyra av sju etapper med en 17:e-plats som bästa resultat.

Och nu kommer Ekström, som är uppvuxen i Klockhammar strax utanför Örebro, alltså att få köra U23-VM i Salt Lake City, som en av fyra svenska herråkare där Ulricehamns Viktor Thorn, Piteås Björn Sandström och Åsarnas Marcus Ruus är de tre andra.

– Vi ska gå in och vara offensiva och vi tar tävlingarna på största allvar. Men vi ärockså väl medvetna om vikten av att skapa bra förutsättningar för att våra åkare ska kunna göra sitt bästa, säger U23-lagets ansvarige tränare FredrikUusitalo i ett pressmeddelande.

Ekström har tidigare gjort två internationella mästerskap: Europeiska ungdoms-OS i Rumänien 2013, där han tog tre topp tio-placeringar med en femteplats som bästa resultat, och junior-VM i Kazakstan 2015, då han noterade exakt samma placeringsrad.

LÄS MER: Markus Johansson bortkörd – vågar inte tro på JVM: ”Tror jag är ganska borta nu …”

Däremot saknas Zinkgruvans sprintspecialist Markus Johansson i truppen till JVM, som avgörs parallellt med U23-mästerskapet. Han blir istället reserv. Johansson har varit tvåa bakom Hallbys Adam Persson i två av fyra sprintar den här säsongen, men blivit påkörd med stavbrott som följd i de två andra, senast i helgen då han vann kvalet men försvann efter en krasch i kvartsfinalen. Något som alltså kan ha kostat honom biljetten till USA.

– Vi reser till mästerskapet med ett intressantlag som jag tror kommer nå fina framgångar. Samtidigt blir det en oerhört finupplevelse för våra unga åkare, som får med sig värdefulla erfarenheter förframtiden, säger förbundskapten Rikard Grip i pressmeddelandet.

LÄS NA:S STORA REPORTAGE INFÖR TOUR DE SKI: Ekström om hemligheten bakom genombrottet: "Viktigt att hitta ro i tillvaron"

För U23-åkarnas del inleds mästerskapet med klassisk sprint den 31 januari, och därefter avgörs Ekströms specialdistans 15 kilometer i klassisk stil med intervallstart den 2 februari innan mästerskapet avslutas med skiathlon den 4 februari.

Med tanke på tidsomställningen och höjdskillnaden – mästerskapet avgörs liksom OS 2002 i skidorten Soldier Hollow på runt 1 700 meters höjd – kommer svenska laget att resa tio dagar innan VM inleds.

– För at tanpassa kroppen till tidsomställningen och komma in i en bra sömnrytm reser vi till tävlingsorten redan tio dagar innan VM drar igång, säger juniorlagets ansvariga tränare Martina Höök i pressmeddelandet.

– Vi har med oss ett ledarteam med stor erfarenhet av träning och tävling på hög höjd. De första dagarna på plats kommer vi inleda med lågintensiv och lugn träning för att vänja kroppen, säger Uusitalo.

LÄS MER: Ekström om monsterbacken: "Är lite hajpat – kommer nog upp i högre puls på en vanlig 15-kilometerstävling"

Att Ekström kör U23-VM gör att han kommer att missa de båda svenska världscupdeltävlingarna i Ulricehamn och Falun samt SM-veckan i Söderhamn där fyra av sex SM-distanser i längdskidåkning avgörs.

Svenska truppen till U23-VM: Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge, Anna Dyvik, do, MoaMolander-Kristiansen, Åsarna, Lisa Vinsa, Piteå, Axel Ekström, Garphyttan, Marcus Ruus, Åsarna, Björn Sandström, Piteå, Viktor Thorn, Ulricehamn.

Svenska truppen till junior-VM: Ebba Andersson, Sollefteå, Frida Karlsson, do, Moa Lundgren, IFK Umeå, Maja Majbäck, Jukkasjärvi, Moa Olsson, Falun-Borlänge, Emma Ribom Kalix, Fredrik Andersson, Sollefteå, Hugo Jakobsson, Falun-Borlänge, Leo Johansson, Skillingaryd, Jakob Nystedt, Hudiksvall, Adam Persson, Hallby, Eric Rosjö, do.

Annons