Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Fahlin i ny världstour

En världstour ersätter världscupen i damernas proffscykling. Här är nya upplägget för Emilia Fahlin och de andra cyklisterna.

Senaste säsongerna har världscupen, med ett tiotal endagarstävlingar på programmet, varit de största tävlingarna vid sidan om VM för de kvinnliga proffscyklisterna – till skillnad mot herrarna som har sina Tour de France, Giro d'Italia och Vuelta España.

Men nu tas ett jättekliv mot en mer jämställd cykelvärld.

På fredagen presenterades damernas nya världstour, som ersätter världscupen och innehåller fyra etapplopp, 13 endagarslopp och totalt 35 tävlingsdagar varav åtta tv-sänds.

Bland loppen (se hela kalendern här) finns svenska Vårgårda GP, med linjelopp och lagtempo, som tidigare ingått i världscupen, damernas Giro d'Italia, "damernas Tour de France" – La Course som avgörs på Champs-Élysées på finaldagen av herrarnas Tour de France – fyra av vårklassikerna i Nederländerna och Belgien, Prudential ride London med målgång på paradgatan The Mall i den brittiska huvudstaden och final i La Madrid Challenge. Premiären blir Strade Bianche i Italien den 5 mars.

– Det här kommer att höja damcykel till en ny nivå. Jag är övertygad om att det kommer att öka intresset för sporten, både hos publik och sponsorer, säger Hans Jönsson, ordförande i Vårgårda CK, i ett pressmeddelande.

Örebros enda proffscyklist Emilia Fahlin, som gjorde succé i VM förra veckan, ryktas 2016 köra för det italienska Alè Cipollini-stallet, som finns bland de 20 topplagen som kommer att bjudas in till varje tävling.