Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för premiär för Svelands teaterpjäs

Efter att ha skjutits upp flera gånger får Maria Svelands nyskrivna pjäs om mäns våld mot kvinnor premiär på Länsteatern. Men först kommer en ny roman, om samma ämne, som utspelar sig i Örebro.

Nyheten om att Örebroförfattaren Maria Sveland skulle skriva en pjäs till Länsteatern om mäns våld mot kvinnor slog ner som en bomb i Örebro för två år sedan.

Sveland sade först att pjäsen handlade om serievåldtäktsmannen som överföll kvinnor i staden 2005–2010, men när upprörda anhöriga till flera våldtagna Örebrokvinnor hörde av sig till teaterledningen slog den ifrån sig: ”Nej, allt är ett missförstånd. Temat är mäns våld mot kvinnor i allmänhet och inte om serievåldtäktsmannen”, sade dåvarande teaterchefen Måns Lagerlöf.

Premiären har sedan dess skjutits upp flera gånger. Men nu verkar det vara klart. Och det blir både en roman och en pjäs.

– Boken ”Befrielsen” kommer i maj. Handlingen utspelar sig i Örebro. Och i höst startar repetitionerna på Länsteatern i Örebro, bekräftar Maria Sveland som dock inte vill säga något mer om boken och pjäsen just nu.

På Leopard förlags hemsida står att läsa om hennes roman: ”I en svensk småstad sker en serie brutala överfall och våldtäkter på kvinnor av en man på cykel. Polisen står maktlös, panik och skräck sprids i staden.”

”Inspirerad av verkliga händelser i Örebro och de överfall som begicks av den så kallade Örebromannen beskriver Maria Sveland i sin nya roman vad som händer när en stad blir paralyserad av rädsla och maktlöshet på grund av ett monster” skriver förlaget i sin lansering av boken.

I höst startar alltså repetitionerna på Örebro länsteater. För regin står Sara Giese som tidigare regisserat ”Ingvar” på Länsteatern. Premiären är planerad till januari 2016.

Teaterchefen Michael Cocke betonar att pjäsen kommer att göras med stor varsamhet.

– Det sista vi vill är att ”gotta oss” i händelserna i Örebro. Det är viktigt att vi hanterar ämnet med stor noggrannhet och respekt för de drabbade. Jag fick ta över den här pjäsen när jag tillträdde och jag vet att det har varit en del skriverier och upprörda känslor, säger Michael Cocke.

– Pjäsen handlar inte om Örebrohändelserna och offren alls utan om de övergripande frågorna, om mäns våld mot kvinnor, om strukturer där män och kvinnor ges olika plats i vårt samhälle och hur det påverkar oss alla. Maria Sveland håller fortfarande på och skriver om pjäsen. Vi har en pågående dialog med henne.

Så boken och pjäsen handlar om olika saker?

– Jag kände inte ens till att det skulle bli en bok också. När släpps den? Det var bra att jag fick veta det. Den måste ju vi förhålla oss till.

Men det är klart att det blir premiär?

– Ännu återstår en del detaljer att lösa. Hela nästa säsongs program presenteras senare i vår, säger Michael Cocke.