Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Frövikillen kör Svenska rallyt

Ingen Richard Göransson. Ändå blir det två länsförare till start i Svenska rallyt:rutinerade Joakim Roman – och uppstickaren Mattias Jirvelius.– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger han.

Annons

2012 tog Mattias Jirvelius, 32, SM-brons i den otrimmade, tvåhjulsdrivna klassen.

Karriärens höjdpunkt hittills. Men nästa vecka övertrumfas medaljen – av en start i VM-deltävlingen Svenska rallyt.

SMK Örebro-föraren från Frövi kommer att ratta sin Ford Fiesta i WRC2, samma klass som klubbkompisen Joakim Roman. Och han kommer få ställa sig på samma startlinje som förare som Sebastien Ogier och Jari-Matti Latvala.

– Det kommer bli grymt kul att bara få vara med när de stora grabbarna åker. Sedan är det kanske en lite för stor tävling för oss egentligen, men det ska bli spännande att se om vi kan vara med någorlunda på några sträckor, säger Jirvelius som har rutinerade John Stigh som kartläsare.

– Den största omställningen blir att köra med 15-tumsdäck i stället för 16-tums som vi kör i nationella tävlingar. Det påverkar körstilen och inställningarna på fjädring och stötdämpare. Det gäller att hitta rätt.

Svenska rallyt startar på torsdag. Men redan i morgon, lördag, drar Jirvelius igång rallysäsongen på allvar med SM-premiär Vinterpokalen i Sandviken.

– Vi siktar på topp tre i SM i år, men i helgen måste vi ta det lite lugnt och köra med insidan av huvudet. Vi har inte hur mycket reservdelar som helst och det är tight med tid till Svenska rallyt, säger han.

I SM kör Jirvelius i tyngsta klassen, trimmat fyrhjulsdrivet. Bland favoriterna finns Pontus Tidemand, som vann sprint-SM i Örebro i lördags, veteranen Mats Jonsson med 18 guld i bagageluckan och Lindesbergs Johnny Johansson i passagerarsätet, och regerande mästaren Jerker Axelsson.

Totalt ställer sju länsförare upp i Sandviken, bland andra fjolårets SM-medaljörer Jan-Erik Folkesson, Örebro, och Johan Carlsson, Degerfors.