Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Kvalserien skrotas – SHL utökas

Kvalserien skrotas och SHL utökas. Men inte redan i år utan till säsongen 2015/16. Det är beskedet när SHL och Svenska hockeyförbundet nu är klara med sitt nya avtal.

Annons

Nej, Örebro Hockey får inga bonusplatser att spela om i kvalserien som drar igång på måndag. Den kommer att genomföras precis som vanligt och bara de två bästa lagen får spela SHL-hockey till hösten.

Däremot kommer SHL att utökas till säsongen 2015/16, alltså nästa vår. Det står klart när SHL och Svenska hockeyförbundet på torsdagen bekräftade det avtal som skrivits mellan parterna om kvalmetoden för de tre kommande åren.

Samtidigt står det klart att kvalserien efter årets säsong skrotas.

Under utökningsåret 2015 kommer ettan och tvåan i hockeyallsvenskan att spela en serie i bäst av fem matcher om en plats i SHL.

Förloraren därifrån, de tre bästa lagen ur en sexlagsserie med trean, fyran, femman, sexan, sjuan och åtta i hockeyallsvenskan samt elvan och tolvan i SHL spelar sedan om de tre resterande platserna i högsta serien i tre par om bäst av sju matcher.

Samtidigt kommer fyra lag ta klivet upp från kvalserien mot allsvenskan, vilket gör att SHL och allsvenskan från 2015/16 kommer att innehålla 14 lag vardera. Båda kommer också att spelas över 52 grundserieomgångar, där lagen möts fyra gånger.

Från och med 2016 inför därefter ett helt nytt kvalsystem, där lagen på 13:e och 14:e plats i SHL varje år kommer att ställas mot två lag från hockeyallsvenskan i bäst av sju matcher.

Det sist placerade laget kommer att möta det lag som vinner den hockeyallsvenskan finalen i bäst av fem matcher, ett möte mellan ettan och tvåan i allsvenskan. Laget på 13:e plats i SHL kommer att ställas mot segraren från ett playoff i bäst av tre matcher mellan förloraren i hockeyallsvenskan finalen och vinnaren i hockeyallsvenskans slutspelsserie, som spelas av lagen som kommer på tredje, fjärde, femte, sjätte, sjunde och åttondeplats i allsvenskan.

I det pressmeddelande som släpptes på torsdagen framhåller alla parter hur nöjda de är med förändringen, trots den stora turbulens som föregått besked.

– Vi [ser kvalomläggningen] som ett ytterligare steg att stärka och utveckla svensk elitishockey, säger hockeyförbundets ordförande Christer Englund.

– Vi skapar den utveckling vi vill ha för SHL som liga, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren.

– Det nya kvalupplägget är en del i ett utvecklingsprogram för att förnya och stärka svensk klubbishockey, säger hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson.

Läs mycket mer i fredagens NA, papperstidningen, som du kan köpa som e-tidning nedan!

Förändringen steg för steg

Våren 2014:Kvalserien spelas precis som vanligt. Sex lag, tio omgångar. Två bästa lagen till SHL 2014/15.

SHL:

Säsongen 2014/15:12 lag, 55 omgångar. Topp sex direkt till kvartsfinal, lag sju-tio till åttondelsfinal, lag elva-tolv till direktkval.

Hockeyallsvenskan: 14 lag, 52 omgångar. Topp två till allsvenskan final, lag tre-åtta till slutspelsserien, lag nio-tolv har spelat klart, lag 13-14 till kval.

Hockeyallsvenska finalen: Spelas i bäst av fem matcher. Vinnaren till SHL, förloraren till direktkval.

Slutspelsserien: Sex lag, fem omgångar. Topp tre till direktkval.

Direktkval: Spelas i bäst av sju matcher. Lag elva i SHL mot trea i slutspelsserien, lag tolv i SHL mot tvåan i slutspelsserien, förloraren i hockeyallsvenska finalen mot ettan i slutspelsserien. Vinnarna till SHL.

Kvalserien till allsvenskan: Fyra lag upp.

SHL:

Säsongen 2015/16 och därefter:14 lag, 52 omgångar. Lag ett-tolv ej klart (fyra lag till kvartsfinal och åtta till åttondel eller sex lag till kvartsfinal, fyra till åttondel och två som spelat klart), lag 13-14 till direktkval.

Hockeyallsvenskan: 14 lag, 52 omgångar. Topp två till allsvenskan final, lag tre-åtta till slutspelsserien, lag nio-tolv har spelat klart, lag 13-14 till kval.

Hockeyallsvenska finalen: Spelas i bäst av fem matcher. Vinnaren till direktkval, förloraren till playoff.

Slutspelsserien: Sex lag, fem omgångar. Vinnaren till playoff.

Playoff: Spelas i bäst av tre matcher, vinnaren till direktkval.

Direktkval: Spelas i bäst av sju matcher. Lag 14 i SHL mot vinnaren av hockeyallsvenskan finalen, lag 13 i SHL mot vinnaren i playoff. Vinnarna är klara för SHL.

Annons