Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart med tvåtrygghetsboenden

Sörgårdens servicehus och Gamla Björkhaga blir trygghetsboenden. Det har omsorgsnämnden beslutat. Var de nya vård- och omsorgsplatserna ska placeras är däremot inte bestämt.

Boendeformerna servicehus och särskilt boende, säbo, försvinner helt. I den nya organisationen inom kommunens omsorg blir det i stället trygghetsboende och vård- och omsorgsplatser.

– Vi är bara i början av en stor omställning. Nu har vi ett jätteansvar gentemot de som bor hos oss. Vi kan inte bara flytta runt på människor, säger tf förvaltningschef Britt-Marie Strandahl.

Måste få ta tid

– Omställningen måste få ta tid, men vi måste också börja någonstans, säger nämndordförande Ulrika Mellkvist (C).

Nämndens beslut gäller totalt 73 servicehusplatser som blir trygghetsboende. Troligt är att de blir fler till antalet i det fortsatta omställningsarbetet.

– Det var lämpligt att börja med dessa eftersom omställningen inte kräver särskilt stora åtgärder, säger Mellkvist.

En inventering ska göras bland servicehusens boende för att se om det är trygghetsboende man behöver. Vidare måste man gå igenom aktuella ansökningar om olika boenden.

– Människor har sökt enligt det gamla systemet. Där fanns inte trygghetsboende som ett alternativ och vi måste ställa frågan om man kan tänka sig det, säger Strandahl.

Man ställer sig i kö

Nyrekrytering till trygghetsboende kommer att skötas av Hällefors bostads AB eftersom boendet inte kräver biståndsbeslut. Man ställer sig i bostadskö och får eget kontrakt. Boendet vänder sig till personer från 70 år och äldre, men ska bemannas vissa tider med personal från kommunens omsorg samt ha vissa gemensamhetsutrymmen.

– Vi kommer att ha fortlöpande träffar med Boab, men vad man måste förstå är att detta inte är serviceboende, säger Strandahl.

För människor med större omsorgsbehov finns hemtjänsten att tillgå. Räcker inte det till är det vård- och omsorgsboende som gäller. Ett begränsat antal platser (80) kommer att finnas, var är dock inte klart. Detta boende kräver biståndsbeslut.