Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Monsterloppet blir av nu på lördag – 200 kilometer skridsko på Hjälmarens is

Här är beskedet som skridskovärlden väntat på: Ice race vintage blir av nu på lördag.
Det 200 kilometer långa skridskoloppet på Hjälmaren, som anordnas den första lördagen varje vinter då väder och is tillåter, har äntligen fått klartecken.
Båda fjolårsmästarna kommer till start.
– Vi hoppas att det rullar in anmälningar i dag och i morgon, säger Håkan Röjler i arrangörsstaben.

På onsdagseftermiddagen kunde Johan Röjler, Håkan Röjler och de andra i arrangörsstaben för Ice race vintage äntligen lämna det av många i skridskovärlden efterlängtade beskedet: Monsterloppet Ice race vintage blir av nu på lördag, den 11 februari, med start 5.00 på morgonen.

"Vi är glada att kunna meddela att loppet kommer att bli av på lördag. Tidigare i morse testade vi banan, och den var bra. Det är en del snö på isen, men vi tror inte att det kommer innebära något problem", skriver arrangörerna på loppets hemsida.

Tävlingen, som avgörs på en varvbana på Hjälmarens is – med start, varvningar och målgång vid Rävgången och en bana som sträcker sig ut till Lindholmen – är en av Sveriges längsta och tuffaste idrottsutmaningar alla kategorier, och har efter fjolårets premiärupplaga gett eko även utanför landets gränser.

Förebilden för Ice race vintage är Elfstedentocht, det mytomspunna nederländska långloppet som bara avgörs när isen på de holländska kanalerna är tillräckligt tjock: Totalt endast 15 gånger sedan starten 1909 och senast 1997. Klimatförutsättningarna i mellan-Sverige är betydligt bättre i Nederländerna, men ändå lyckades arrangörerna inte genomföra det planerade loppet varken 2014 eller 2015, varför 2016 års upplaga var den allra första. Det vann den tidigare hockeyspelaren Fredrik Nylén, som kommer från Karlskoga och som spelat allsvenskt i Bik Karlskoga men som på senare tid mest satsat på multisport och bland annat deltagit i flera VM, på tiden åtta timmar och 24 minuter vilket enligt Röjler är en tid som är så bra att den kan stå sig som banrekord i decennier.

Ice race vintage hämtar inspiration från 1963 års upplaga av Elfstedentocht. Därför måste de tävlande ha tidstypiska kläder, typ skrinnarmössa och tröja i grovstickad ull, inga klappskridskor är tillåtna, och maxtiden för de 20 milen är 10 timmar och 59 minuter – vilket är detsamma som vinnartiden från 1963.

Åtta åkare kom till start i premiärupplagan i fjol och tre tog sig i mål under maxtiden: Nylén samt då 18-åriga Örebrotjejen Bella Lagrange och 51-årige Garphyttegubben Thomas Jansson som växeldrog och tog målflaggen tillsammans efter tio timmar och 30 minuter.

Alla tre som klarade fjolårsloppet – herrsegaren Nylén, damsegraren Lagrange och Jansson – är anmälda liksom Karl-Göran Wahlström, som kom 130 kilometer förra året, och debutanten Roberth Gyllberg, samt ett stafettlag anmälda. Men arrangörerna hoppas att fler kommer att anmäla sig när det nu är klart att och när loppen blir av.

– Vi har några som inte velat anmäla sig före det blir klart, så vi hoppas att det rullar in anmälningar i dag och i morgon, säger Håkan Röjler i arrangörsstaben.