Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: ÖSK-stjärnan Astrit Ajdarevic uttagen till OS

Nu är det helt klart. ÖSK-stjärnan Astrit Ajderevic spelar OS i Rio de Janeiro för Sverige. Som en av tre överåriga spelare finns han med i Håkan Ericssons trupp till mästerskapet.

Annons

På torsdagseftermiddagen publicerade Svenska fotbollförbundet den 22-mannatrupp som åker till Brasilien för att spela OS – 18 ordinarie spelare och fyra reserver på plats.

Bland de ordinarie får varje nation ta ut tre överåriga spelare – ÖSK:s Astrit Ajdervic, Abdulrahman Khalili som spelar för turkiska Mersin Idmanyurdu och Alexander Milosevic, som spelar i Hannover 96.

Däremot finns varken ÖSK-spelaren Ferhad Ayaz eller örebroarna Jiloan Hamad eller Isaac Kiese Thelin, som alla var med i den svenska bruttotruppen till mästerskapet, med i den slutgiltiga truppen. När bruttotruppen presenteras var Jacob Rinne "klar" för OS, men efter flytten från ÖSK till belgiska Gent har målvakten tvingats lämna återbud.

När NA på torsdagskvällen fick tag i Ajdarevic hade han dock inte nåtts av budskapet att han tagits ut till OS.

– Jag vet ingenting och jag tänker inte prata förrän det är officiellt, säger Astrit till NA.

Men det står ju på förbundets hemsida ...

– Det vet jag inget om. Ring mig i morgon så kan vi prata.

OS-uttagningen gör att Ajdarevic missar minst två, antagligen fyra, matcher med ÖSK.

– Det vore så klart jätteroligt att spela OS. En stor upplevelse. Samtidigt har vi i ÖSK ett väldigt bra läge och en rolig höst att se fram emot. Men det är ett senare beslut, som vi får ta om det blir aktuellt, sa Ajdarevic till NA när den svenska bruttotruppen presenterades den 15 juni.

Astrit kom till ÖSK från Standard Liège, via lån till Helsingborg, förra sommaren och skrev i vintras på ett nytt ettårskontrakt med klubben. I en fri, offensiv roll har han svarat för fem mål och 15 målgivande passningar på 23 allsvenska matcher för ÖSK sedan återkomsten (han spelade i klubben även hösten 2010).

I vår har han varit ÖSK:s bäste spelare, enligt NA:s betygssättning.

Sveriges matcher i OS: Colombia, i Manaus, den 5 augusti. Nigeria, i Manaus, den 8 augusti. Japan, i Salvador, den 11 augusti. Eventuell kvartsfinal den 13 augusti, semifinal den 17 augusti och final eller bronsmatch den 20 augusti.

ÖSK:s matcher under OS: IFK Norrköping (b) 7 augusti, Häcken (b) 14 augusi, AIK (h) 21 augusti. OS-truppen lär dessutom vara samlad redan den 1 augusti, då ÖSK spelar hemma mot Malmö FF.

Målvakter:

Hela Sveriges OS-trupp:Andreas Linde (Molde), Tim Erlandsson (Nottingham Forest), Jesper Johansson (Gais, reserv).

Utespelare (ej klart vilka tre som är reserver): Pa Konate (Malmö FF), Alexander Leksell (IFK Göteborg), Adam Lundqvist (Elfsborg), Alexander Milosevic (Hannover 96), Joakim Nilsson (Elfsborg), Noah Sonko Sundberg, (Gif Sundsvall), Sebastian Starke Hedlund (Kalmar), Ali Suljic (Chelsea), Jacob Une Larsson (Djurgården), Astrit Ajdarevic (Örebro SK), Alexander Fransson (FC Basel), Abdulrahman Khalili (Mersin Idmanyurdu), Adnan Maric (Swansea City), Robin Quaison (Palermo), Ken Sema (Östersund), Muamer Tankovic (AZ Alkmaar), Simon Tibbling (Groningen), Mikael Ishak (Randers), Jordan Larsson (Helsingborg).

Fotnot: Den svenska herrfotbollstruppen tas officiellt ut i morgon, fredag, men de 22 namnen lades upp på Svenska fotbollförbundets hemsida på torsdagen. Senare under torsdagen togs truppen bort från hemsidan.

Alla länsidrottare i OS i Rio de Janeiro

Astrit Ajdarevic, fotboll, Örebro SK.

Lisa Dahlkvist, fotboll, Kif Örebro.

Emilia Fahlin, cykel, Örebrocyklisterna/Alé-Cipollini.

Melissa Tancredi, fotboll, Kif Örebro (Kanada).

Hanne Gråhns och Marie-Ève Nault, båda fotboll och Kif Örebro, är reserver på plats för Sverige respektive Kanada och kan komma att skrivas in i OS-trupperna.

Mikael Fredriksson, simning, Göteborg Sim (från Lindesberg/tidigare tävlande för Örebro Simallians, och Emil Andersson, bordtennis, Västers BTK (boende i Örebro/tidigare tävlande för BTK Safir) är båda klara för paralympics.