Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Tvisten löst – men Marcus missade i kvalet

Sauber har löst tvisten med Giedo van der Garde. I alla fall tillfälligt och Marcus Ericsson är nu helt klar för att köra Australiens GP. Men kvalet blev kort. Marcus mäktade bara med en 16:e tid och blev utslagen i kvalets första omgång.

Annons

Precis vid midnatt, svensk tid, kom beskedet.

När dagens domstolsförhandlingar i Melbourne, mellan formel 1-stallet Sauber och den nederländske föraren Giedo van der Garde, skulle starta meddelade van der Gardes advokat att parterna nått en överenskommelse som innebär att rättegången kan avslutas. van der Garde har sedan han i november fick sparken hävdat sin rätt till en av de två förarplatserna i Sauber den här säsongen, och fått rätt av domstolar i två länder. Nu lär han ha nått någon form av förlikning med stallet som ensidigt bröt hans avtal när de istället gjorde klart med Marcus Ericsson och Felip Nasr.

"En uppgörelse har nått som innebär att Giedo van der Gardes stämningsansökan mot Sauber har dragits tillbaka", skriver 7News Melbournes rättsreporter Kate Jones på Twitter.

Redan på fredagskvällen, australisk tid, var Marcus Ericssons rådgivare Eje Elgh säker på att så skulle bli fallet.

– Jag kan avslöja att det ser ut, om man ska döma av allas miner, som att en lösning är väldigt nära förestående och kanske inte enbart för den här helgen utan för hela året, sa han till Viasat.

Uppgörelsen innebär att Ericsson och stallkompisen Felipe Nasr nu med säkerhet kommer till start i VM-premiären i Melbourne på söndag. Förhandlingarna mellan parterna kommer att återupptas nästa vecka.

Marcus Ericsson genomförde i natt, svensk tid, den tredje träningen. Svensken hade tolfte bästa tid, knappt tre sekunder efter Mercedesföraren Lewis Hamilton som var snabbast. Felipe Nasr, i den andra Sauberbilen var något snabbare och klockades för den tionde bästa tiden.

När kvalet drog igång, 7.00 på lördagsmorgonen, svensk tid, hade Marcus Ericsson stora problem att få fart på sin Sauberbil. Ericsson klarade bara den 16:e bästa tiden och därmed var det slutkört redan efter kvalets första runda. Stallkamraten Felipe Nasr var något snabbare och tog den 15:e och sista platsen i kvalets Q2.

- En jättebesvikelse. Marcus tid räcker inte på långa vägar. Det måste vara något som inte stämmer i bilen, sa Viasats kommentator Janne Blomqvist direkt efter första rundans slut.

En klen tröst för Marcus Ericsson och Sauber är att Felipe Nasr fick fart på bilen i Q2 och var med sekunder kvar av rundan klar för Q1. Det hade varit en superskräll för Sauber. Men i sista sekunden petades brasilianaren ned till elfte plats och kvalet var slut, även för honom.

- Vi hade hoppats på att vara med konkurrenskraftiga och det är lite ovisst inför tävlingen i morgon, erkände en besviken Marcus Ericsson i Viasats direktsändning efter kvalet.

Bakgrund: "Seatgate"

Sauber bytte ut sina förare inför 2015, då Marcus Ericsson och Felipe Nasr anslöt. Men Giedo van der Garde anser att han har kontrakt med Sauber över 2015, och fick rätt i en schweizisk domstol.

För att få köra helgens F1-premiär i Melbourne vände han sig till en australisk domstol, som natten till onsdagen gav honom rätt att göra det.

Sauber överklagade. Det hela drogs i återigen i domstol under natten till torsdagen - men med samma resultat.

Natten till lördag, svensk tid, släppte van der Garde kravet på en startplats.