Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: VM-löpare springer maran på Svampen

I dag släpptes startlistan till maratonloppet på Svampens topp. Bland deltagarna: En svensk VM-löpare.

I september blev Frida Södermark, 37, VM-tolva på 100 kilometer i nederländska Winschoten.

Den 30 april nästa år kommer Norrköpingslöparen att springa ett möjligen något mindre prestigefyllt, men garanterat lika galet, lopp. Södermark är nämligen en av 62 löpare som finns med på den preliminära startlistan till maratonloppet på Svampens utsiktsdäck.

En majoritet av platserna till loppet tog slut inom en timme efter att anmälan öppnade förra fredagen, och två dygn senare var alla platserna slut.

Bland deltagarna finns också långloppsrävar som Kvarnsvedens Stig Söderström, 82, som räknar med att tidigare under vårvintern göra sitt 800:e maratonlopp – och Örebros egen Hasse Byrén, 50, som hunnit avverka 16 24-timmarslopp och en lång rad maraton.

– Jag anmälde mig direkt när jag fick höra talas om loppet. Det här är ett helt unikt tillfälle, något alldeles speciellt att få vara med om, och det kanske bara blir av en enda gång. Jag ställer upp för att det är en kul grej och för att jag tycker om att springa långt, säger Byrén till NA.

Byrén har en viss vana vid att springa runt, runt. Han har gjort 24-timmarslopp på 200-metersbana och sprang så sent som för tre veckor sedan Oktobermaraton inne i Tybblelundshallen – ett maratonlopp över drygt 218 varv på en 193 meter lång bana (han sprang då på finfin 3.12.08).

Dessutom kan han det där med galna lopp. 2010 slog Byrén svenskt rekord i 24-timmarslöpning på löpband med 181,04 kilometer (det står sig fortfarande som herrekord, men Kristina Paltén sprang 183,30 kilometer i vintras).

Uppe på Svampen väntar preliminärt – banan är ännu inte kontrollmätt – drygt 444 varv på en 95 meter lång bana.

– Det speciella blir Svampen som plats. Att det går runt, runt spelar inte mig någon roll, jag kan springa runt på vad som helst. Men just att det är högt uppe i luften och att Svampen är en så speciell plats för oss örebroare. Det kommer bli jättehäftigt, säger Byrén.

– På förhand tror jag faktiskt att Svampen kommer att bli lindrigare än att springa inne i Tybblelundshallen, då man slipper de tvära kurvorna som sliter hårdare på höfter och leder. Jag har tänkt sticka upp och provspringa någon timme rätt så snart för att få en bild av vad som väntar. Dessutom blir det väldigt spännande att se vad det blir för väder, på Valborgsmässoafton kan det vara allt från strålande solsken till snöfall.