Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Wadköpingsloppet flyttas till Filipstad

Wadköpingsloppet flyttas från Ånnaboda till Filipstad – på grund av snöbristen.

Wadköpingsloppet flyttas – till Kalhyttan i Filipstad. Det är snöbristen som gör att det klassiska 40-kilometersloppet, som avgörs på söndag den 7 februari, tvingas lämna Ånnaboda.

– Snötillgången är bättre där. De har längre spår just nu, och det kommer de att ha på söndag också. I Ånnaboda hade vi fått ett varv på kanske 2,5–3 kilometer, i Filipstad får vi ett varv på fyra kilometer, säger tävlingsledaren Erik Andersson.

Varvet kommer därför att köras tio varv. I dagsläget är 200 föranmälda, men Andersson räknar med att betydligt fler får plats.

– Det skulle nog inte vara några problem med 500 på den banan, men så många tror jag inte att det blir, säger han.

Det är tredje gången de senaste nio upplagorna som Wadköpingsloppet. 2008 avgjordes loppet i Gillersklack och 2012 i Grängesberg, men i år föll valet alltså på Filipstad.

Wadköpingsloppet har, med några uppehåll, avgjorts sedan 1968 och gick ursprungligen från Nora till Örebro. Tävlingen ingår i svenska långloppscupen och är ett av Vasaloppets officiella seedningslopp. Bob Impola och Kristina Roberto vann i fjol.

I år krockar Wadköpingsloppet med långloppsvärldscupen femte deltävlingen i långloppsvärldscupen, som på måndagen flyttades från tyska Oberammergau till österrikiska Seefeldt på grund av snöbrist även där, och därför uteblir de största, svenska namnen.

Men bland de anmälda finns bland annat IFK Moras långloppslag med åkare som skidorienteringsvärldsmästaren Helene Söderlund, Andreas Holmberg, som i fjol tog VM-silver i samma disciplin, och långloppsräven Lars Suther.