Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassamhället har kommit tillbaka

Tidigare hade Sverige en lösdriverilag som förbjöd tiggeri. Den ansågs sedermera vara obsolet och avskaffades 1964, eftersom ingen tiggde längre. Allteftersom ökade jämlikheten och klassamhället blev inte längre lika märkbart. Sverige var ett föredöme och beundrades av många andra länder.

Till följd av skattereformer och avregleringar på 1980-talet försvagades situationen för många, men välståndet ökade för medelklassen. För överklassen blev den enorm, och miljardärernas antal växte år från år. Ojämlikheten ökade och välfärden prioriterades ner.

Sverige är nu ett utpräglat klassamhälle igen. Jämlikhetssystemen har ersatts av en ekonomisk ordning som medvetet ökar klyftan mellan socialgrupperna.

Nu anses kommunerna duktiga om de kan spara på sociala transfereringar och ”gå med överskott”. Pengarna rullar, men åt fel håll. Många känner det förnedrande att söka hjälp, biter i stället ihop och räknar med en klump i halsen sina slantar.

Hans Ekholm

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel