Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassiker väl värd priset på rätterna

Slottskällaren är en av Örebros klassiska restauranger – och vi förstår varför, för det är mysigt att sitta och kura i de gamla anrika källarlokalerna och maten är riktigt god.

Slottskällaren ligger precis i Örebros finrum, i bottenvåningen på Stora Hotellet. Verandan vetter mot Svartån och Slottet, och det är svårslaget att sitta där och titta på den pampiga byggnaden utanför fönstret och det virvlandet vattnet i vallgraven nedanför, På vintern är det nästan lika mysigt att krypa ner i källaren.

Vi blir visade till ett bord av en kypare, och slår oss ner i den mysiga miljön. En servitör kommer snabbt fram och tar våra beställningar. De tjocka väggarna dämpar ljuden och det är tyst och stilla i lokalen, en fin paus i adventshetsen.

Slottskällaren erbjuder flera prisalternativ för den lunchsugna, med en bra blandning av lyxig husmanskost och à la carte. Det billigaste är ”mormors” varje dag, som kostar 95 kronor för den som väljer vatten till, men då ingår ändå lite bröd och kaffe med en enkel kaka. Det dyraste alternativet sticker iväg upp till 174 kronor, men då ingår både förrätt och efterätt. Vill man dricka något annat än vatten till maten kostar lättölen 30 kronor och det tycker vi är lite dyrt.

Men trots att ingen av oss har beställt några specialare, utan helt följt menyn, får vi vänta på maten. När det gått 20 minuter börjar det kännas stressigt om man har en timmes lunch, och först efter nästan en halvtimme kommer maten. Lite snabbare, om vi får be.

När maten sedan kommer in, glömmer vi ganska snabbt den långa väntan. Den är fint upplagd och smaken ännu bättre.

Den citron- och timjanstekta laxen med rostad mandelpotatis och örtyoghurt är bra, särskilt potatisen med lagom sötma och sälta. Fisken däremot, hade vunnit på några minuter kortare tid i ugnen.

Dagens ”mormors” är rimmad oxbringa med rotmos. ”En klassiker som står sig”, konstaterar patrullen, och tillägger att moset är gott, köttet är bra och där saknas varken senap eller en klick pepparrotsvisp.

Caesarsalladen med kyckling är mycket god. Dressingen är perfekt i syra och sälta, riklig och fint blandad med salladen. Kycklingen är välstekt men inte torr och stora flagor ost toppar salladen. Möjligtvis är just osten lite torr, men det är mest en randanmärkning.

Efteråt får man gå och ta kaffe, och så finns det några lite trista, köpekakor att välja mellan.

Tack vare den mysiga lokalen där ljuset silar ner genom Bertil Valliens källarfönster sitter vi kvar en stund med våra kaffekoppar och noterar än en gång hur mycket trevligare avslutningen skulle bli med bara en liten hembakad kaka eller en liten chokladbit till kaffet...

Betyg

Totalpoäng: 16

Slottskällaren, Engelbrektsgatan

Service: 3

Alla är trevliga och det fungerar bra, men nästan en halv timmes väntan på maten på lunchen gör det lite för stressigt, även om miljön i övrigt är lugn och skön.

Meny: 4

Brett och bra utbud, klassiska rätter som man inte alltid hittar någon annanstans – som rotmos och oxbringa. Dessutom har de alltid några klassiker som alltid finns där, som caesarsalladen som är en av stadens bättre.

Smak: 5

Vi gillar maten. Den smakar vällagat och omsorgsfullt och framför allt gott. Vi tycker att smaken rättfärdigar att priset är lite högre än på många andra ställen.

Extra: 4

Hade det här betyget bara gällt miljön hade det blivit en femma, vi gillar miljön och trivs med att sitta och titta ut genom de fina, dekorerade fönstren. Men den långa väntan och det trista kakfatet gör att det stannar på en fyra.