Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassisk S-politik behövs även i dag

Annons

Förra veckan sände SVT första delen i en dokumentär, Folkhemspojken, om Socialdemokraternas tidigare partiordförande och före detta statsminister Ingvar Carlsson.

I dokumentären får man följa Carlssons liv i Sverige från 30-talet och framåt parallellt med den samhällsutveckling som sker och som präglas av socialdemokratisk politik. Det satsades på arbetsmarknadspolitik, på skolan och högre utbildning, på välfärdsreformer och på bostadsbyggande.

Kort sagt, det som brukar kallas klassisk socialdemokratisk politik och som är lika relevant i dag som då för att klara av de utmaningar som Sverige står inför.

För även om Sverige har förändrats i en snabb takt hänger inte alltid politiken med i samma takt. Behovet av bostäder var stort på 50- och 60-talen. I dag räknar man med att det kommer behövas drygt 440 000 nya bostäder fram till 2020. Behovet av flera skolor och förskolor är i vissa kommuner stort – och i Örebro gör man nu den största utbyggnaden av skolor och förskolor sedan 60-talet.

Sverige har den högsta sysselsättningsgraden i EU och i dag är drygt 4,9 miljoner personer mellan 15-74 år sysselsatta. Andelen lediga jobb ökar samtidigt som arbetslösheten sjunker – och ungdomsarbetslösheten är nere på den lägsta nivån sedan 2003. Det som just nu är ett problem på arbetsmarknaden är matchningen mellan lediga jobb och dem som är arbetslösa. Om inte arbetsgivare får tag på rätt kompetens finns risken att lediga jobb inte blir tillsatta. Därför är samverkan med näringsliv och fackförbund viktigt när man utvecklar snabbspår för att översätta praktisk kompetens till yrkesbevis. Fler arbetsmarknadsutbildningar i bristyrken är också viktigt för att klara matchningen.

Behovet av utbildning stannar inte vid bristyrken. I dag är det närmast en förutsättning att ha fullständig gymnasieutbildning för att komma i fråga på arbetsmarknaden och det är en tydlig skillnad mot det Sverige som Ingvar Carlsson växte upp i. Utbildning var viktig, men inte jämlikt fördelad och det var många unga begåvade som aldrig fick läsa vidare på grund av familjen inte hade råd.

Det allmänna studiebidraget infördes 1957 och det studiemedelssystem som vi har i dag infördes 1965.

Det som många tar för givet, dagens gymnasieskola och möjlighet att studera vidare på högskolor och universitet, är ett resultat av en mycket medveten politik för ökad jämlikhet. Den utbildningsreform som nu är på gång och som ska vara på plats nästa år är ett nytt kunskapslyft med rätt till komvux för alla vuxna, en reform som jag tror är helt nödvändig både ur ett jämställdhets- och ur ett jämlikhetsperspektiv.

Det som blir tydligt när man tittar på dokumentären om Ingvar Carlsson är att även om ett samhälle är i ständig utveckling och förändras så förändras inte allt. Det var inte bara under Carlssons tid i politiken som Moderaternas politiska paradgren hette sänkt skatt. Det är klassisk högerpolitik från det parti som fram till 1969 hette Högerpartiet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons