Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatnödläget – välkommet debattinlägg från Vänsterpartiet

Replik

Vänsterpartiets oppositionsråd Martha Wicklund tillsammans med fyra ledamöter (V) i kommunfullmäktige i Örebro fick en välkommen debattartikel publicerad i NA fredag 27 september.

I artikeln slås fast att det finns andra vägar att gå än den väg barn och unga slåss för. En av dessa vägar tänker Vänsterpartiet vara en del av, oklart vilken.

Vidare framgår att Vänsterpartiet länge drivit en vass miljöpolitik på nationell, regional och kommunal nivå som de inte fått förväntat gehör för. Läget är akut påstås det. Därför måste det ageras snabbt och brett. Den föreslagna metoden förefaller vara att, genom att utlysa klimatnödläge i Örebro, starta en gräsrotsrörelse som likt en gräsbrand sveper över planeten och åstadkommer en global krislösning.

Så långt en klassisk kommunistisk utopi. Första steget mot förverkligande togs i onsdags (26 september) genom en motion i Kommunfullmäktige.

Vad är det då för snabbt och brett agerande som utlysandet av nödläget ska initiera?

Mig förefaller det som om debattörerna är så panikslagna att de inte heller har tid att tänka klart.

Av debattartikeln framgår, utöver att erkänna att det är ett nödläge som kräver massmobilisering och akuta åtgärder på alla nivåer, att Örebro kommun ska ta fram en ”Klimatnödlägesplan” som kommunen ska prioritera i sitt strategiarbete. Kommunen ska därutöver samverka med andra på alla nivåer avseende kompetensuppbyggnad och kompensatoriskt ansvarstagande. Slutligen konstateras insiktsfullt att vi Örebroare inte ensamma kan rädda klimatet. Men vi har inte tid att vänta eller tveka. Vi måste agera.

Mig förefaller det som om debattörerna är så panikslagna att de inte heller har tid att tänka klart.

Det som kan innebära en lösning är forskning och långsiktiga investeringar i ett fossilfritt energisystem.

Om den globala uppvärmningen/klimatförändringen beror på vår förbränning av fossila bränslen så är lösningen på problemet ett fossilfritt energisystem. Den politiker som vid det här laget, oavsett alarmist, skeptiker eller mittemellan, inte har insett detta bör inhämta befintlig kunskap och vidta konkreta åtgärder.

Det är inget fel att satsa på klimatforskning, men lösningen på det eventuella problemet leder inte detta till. Kortsiktiga miljöskatter/subventioner av typen skita i byxorna för att hålla sig varm om vintern leder inte heller till målet. Det som kan innebära en lösning är forskning och långsiktiga investeringar i ett fossilfritt energisystem. Och där kan Sverige ge värdefulla bidrag till en global lösning.

Men som sagt debattinlägget var välkommet. Det påminner mig om HC Andersens Kejsarens nya kläder, bara med den skillnaden att här är det partiet självt som upplyser om att det är naket.

Jag hoppas jag har fel och välkomnar i så fall ett bemötande som upplyser mig om vad Vänsterpartiet i Örebro konkret föreslår utöver att underblåsa panikkänslan.

Leif Samuelsson

fri debattör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel