Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatstrejker världen över i dag: Politiker, gör er hemläxa

I dag samlas unga tillsammans med klimatrörelsen världen över, för att demonstrera mot mänsklighetens största hot; klimatförändringarna. Det som står på spel är bland annat extrem torka, bränder, matbrist, översvämningar, vattenbrist, krig och konflikter. På grund av det känner många unga idag en oerhörd hopplöshet inför framtiden. Politiker och människor världen över måste agera nu för att uppnå de mål världssamfundet tillsammans beslutat i Agenda 2030.

Miljöpartiet är tacksamma för de unga röster som i dag driver klimatkampen: ...

Vi är ändå hoppfulla inför framtiden. De ungas kraftfulla agerande har väckt ett fantastiskt engagemang. Det som krävs nu är att regeringar och lokala politiker gör sin hemläxa. Lösningarna finns för att stoppa utsläppen, det är besluten som saknas. Miljöpartiet är tacksamma för de unga röster som i dag driver klimatkampen: Greta Thunberg, Fridays for future, olika klimatnätverk, lokala och globala naturskyddsorganisationer.

Sverige spelar en stor roll för att sänka de fossila utsläppen i världen. ”The Swedish Proposal” – ja, det kallas ”det svenska förslaget” – beslutet om EU:s system för utsläppshandel har höjt priset på koldioxidutsläpp med 500 procent och ser till att kolet stannar i marken. Sverige är även den största bidragsgivaren (per invånare) till FN:s globala miljöfond.

Snart ligger den första klimathandlingsplanen på riksdagens bord, en plan som numera krävs av varje regering.

Miljöpartiet har en nyckelroll för klimatpolitiken i Sverige. Vårt viktigaste vallöfte förra mandatperioden var att Sverige ska ha en klimatlag som vägleder regeringen i klimatarbetet; klimatmålen ska nås och utsläppen ska minska i linje med Parisavtalet. Snart ligger den första klimathandlingsplanen på riksdagens bord, en plan som numera krävs av varje regering.

Vi vet också att lokal- och regionalpolitiken gör skillnad. Miljöpartiet vill se ett regionalt klimatpolitiskt ramverk. På så sätt måste alla politiska beslut som tas mätas mot klimatmålen. Vi vill också att klimatanpassningsplaner tas fram, för att säkra att våra verksamheter kan hantera konsekvenserna av klimatförändringen, exempelvis sjukdomar orsakade av värmeböljor och nya fästing- och myggarter.

Demokratin är den enda vägen till framgång och förändring.

Miljöpartiet driver även aktivt att länets kommuner ska se klimatutmaningen i vitögat. Många kommunfullmäktigen i länet har exempelvis fått motioner från Miljöpartiet där kommunerna uppmanas att budgetera sina koldioxidutsläpp.

Klimatrörelsen är otålig och ibland besviken på politiken. Miljöpartiets bestämda uppfattning är att de folkvaldas parlament är där besluten till förändring måste tas. Demokratin är den enda vägen till framgång och förändring. Och då måste alla partier gemensamt arbeta för att förändra spelreglerna för näringsliv, det offentliga och civilsamhället. För det finns inget alternativ till en hållbar och rättvis omställning!

Det är de unga som i dag leder klimatkampen. När vi möter ungdomar på gator och torg, så ska vi kunna visa att vi möter deras krav på handling, för att drömmarna om en hållbar framtid under hela deras livstid ska fortsätta leva.

För Miljöpartiet de gröna:

Camilla Hansén

riksdagsledamot

Kattis Folkeson

språkrör Gröna studenter

Mats Gunnarsson

oppositionsråd Region Örebro län

Monika Aune

gruppledare Region Örebro län

Stina Ståhl

ordförande Örebro

Jan Larsson

ordförande Nora

Pia Frohman

ordförande Lekeberg

Sara Pettersson

ordförande Laxå

Carina Riberg

ordförande Kumla

Ingrid Fries Hansson

Askersund

Inger Griberg

Lindesberg

Andreas Tranderyd

ordförande Hallsberg

Sofie Nordenhaag Law

Degerfors

Daniel Ekelund

Karlskoga

Ronnie Edvardsson

Ljusnarsberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel