Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kling: "Tävlingsdjävulen är svår"

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Jonathan Kling slog till direkt i comebacken med nytt personligt rekord på 50 meter fjärilsim i en återkomst på simscenen där huvudfokuset skulle ligga på att ha kul och njuta av att vara tillbaka – något alla med vinnarskalle vet inte är det lättaste.– Det är svårt att inte släppa ut den där tävlingsdjävulen man har inom sig, säger han.

Han kom som en strid undervattensström för drygt tre år sedan och tog hela Sverige med storm när han överraskade alla i både junior-SM och senior-EM. Sedan tog karriären en tvär vändning och inte förrän i veckan kom comebacken i ett mästerskap igen. Och återkomsten var lika lyckad efter som Jonathan, från Örebro Simallians, var nervös före:

– Ja det var väldigt pirrigt innan men, ursäkta att jag svär, så jävla roligt att vara tillbaka igen. Att få slå personligt rekord och simma i en final igen var verkligen underbart på alla sätt.

I en intervju inför tävlingen sa du att det viktigaste med ditt deltagande i mästerskapet var att du skulle ha kul och njuta av att vara här. Har du njutit?– Målet var att ha en så avslappnad attityd som möjligt så jag slipper den där pressen man kan lägga på sig själv. Speciellt på de snabba sprintdistanserna är det lätt att man vill för mycket och jag som är en sån tävlingsmänniska måste försöka hålla tillbaka mig själv där. Framförallt i finalsimningen där det är lätt att stressa upp sig, och då är det lätt att simningen blir fel.

Läs också: Tre år senare – nu är Kling tillbaka

Du är ju en tävlingsmänniska precis som jag, är det inte svårt att kontrollera tävlingsdjävulen som bor inom en? – Tävlingsdjävulen är svår, det är den. Det blir nog en större utmaning att hålla tillbaka den på lördag när jag har huvuddistansen på 50 meter frisim. Men samtidigt måste jag ju få ut allt av min simning så det kanske är bra att den delen av mig kommer fram då.

Året 2013 var som sagt ett lyckat år för Jonathan som nu gärna vill återvända till den stora bassängen och åter bli en del av landslaget i de största sammanhangen. Efter SM-veckan i Norrköping blir den nästa stora tävlingen SM inomhus på kortbana, en tävling som kommer att gälla som kval till vinterns kvaltävling till VM.

– Där vill jag verkligen göra bra ifrån mig och det skulle vara en ära att få simma för Sverige igen.

Känner du att du har ett eller flera ytterligare 2013 inom dig?– Ja absolut. Jag känner att jag har det och främst för att jag samlat på mig mer rutin och känner min kropp betydligt bättre nu än förut. Just träningsmängden i vatten kanske inte är som den var sist men tiderna visar sig ju positiva ändå så jag gör ju någonting rätt.