Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klings galna tid i försöken: Snabbast av alla – nära OS-kvalgräns

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Han hade inte tävlat på tre år. Nu är Jonathan Kling plötsligt en av Sveriges hetaste simmare. På lördagen slog Örebrosimmaren personligt rekord och var snabbast av alla i försöken på 50 meter fritt vid SM i Norrköping.

50 meter fritt brukar kallas för simningens formel 1 – och i sådana fall är Örebrosimmaren Jonathan Kling, 22, just nu den Mercedes som står i pole position inför eftermiddagens SM-final.

För Kling som så sent som i torsdags gjorde comeback efter tre års frånvaro från elitsimningen, var snabbast av alla i förmiddagens kval på distansen vid SM som avgörs i samband med SM-veckan i Norrköping. Och han inte bara vann – Kling noterade dessutom 23.09, personligt rekord med 22 hundradelar, den näst bästa tiden i svensk bassäng i år, den tredje bästa tiden av en svensk 2016 och var bara fyra hundradelar från B-kvalgränsen till OS i Rio de Janeiro.

Det sistnämnda är bara av akademisk betydelse – OS-kvalperioden gick ut i söndags och A-kvalgränsen, som gäller för svenskarna, är 22,27 – men säger ändå något om exakt hur snabbt Kling simmade.

Christoffer Carlsen, Helsingborg, var tvåa i försöken, tre hundradelar bakom, medan trean Robin Andréasson, Mölndal, var trea på 23,38 och alltså nästan tre tiondelar bakom. Även veteranen Petter Stymne, Neptun, hemmasimmaren Alexander Frost, Linus Magnusson, Neptun, Daniel Forndal, Jönköping och Alexander Nyström, Neptun.

Finalen startar 16.00 och direktsänds i SVT.

Örebros Vera Rohlin Johansson var bara fem hundradelar från final på 50 meter fjäril, Efter att ha förbättrat sitt tre år gamla personliga rekord på distansen med 32 hundradelar, och får därmed nöja sig med B-final i kväll.