Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klubb kan tvingaslägga ned ridskola

Frövi-Fellingsbro ryttarförening funderar på att lägga ned ridskoleverksamheten vid Holmen utanför Ullersäter.I så fall kommer stallbyggnaden, hästarna och alla andra tillgångar att säljas.Dessutom riskerar de tre deltidsanställda att bli utan jobb.

– Situationen är tuff, säger ordförande Christofer Kärrdahl. Vi hade få lektionsryttare innan ridtältet blev skadat av snömassorna. Nu är ridtältet avstängt på obestämd tid i väntan på att all snö ska rasa av så vi kan besiktiga skadorna.

I den rådande situationen får inte ryttarföreningen ekonomi i verksamheten. Lindesbergs kommun har begränsade resurser och kan inte hjälpa till i någon större utsträckning.

Inga förhoppningar

– Dörren är inte helt stängd, säger ryttarföreningens ordförande. Men vi har inga förhoppningar om några stora ersättningar från kommunen. Sannolikt måste vi lägga ned ridskolan. Vi vill göra en ordnad avveckling och informera medlemmarna ordentligt.

Kostnaderna har ökat

Ambitionen är dock att föreningen ska finnas kvar. Frågan är vad det kan bli för verksamhet kvar utan ridtält, hästar och stall.

– Ett problem för oss är att föreningsbidraget legat på samma nivå under flera år, säger Christofer Kärrdahl. Samtidigt har kostnaderna inom branschen ökat med 40 procent sedan 2000. Under motsvarande tid har föreningsbidraget urholkats med mer än 50 procent.

Föreningsbidraget

Ryttarföreningens styrelse träffade kommunens inhyrde kultur- och fritidschef Jan Holmquist på måndagskvällen. Christofer Kärrdahl framförde då synpunkten att kommunen bör se över föreningsbidraget och hur det beräknas.

– Jag kan bara beklaga att föreningsbidragen urholkats, säger Jan Holmquist.

För få ridande

Kultur- och fritidschefen har tagit del av ryttarföreningens räkenskaper och revisionsberättelse för 2009. Föreningen redovisar ett minusresultat och revisorerna påpekar att det är för få ridande för att ekonomin ska kunna gå ihop. Dessutom gör ridskolans geografiska det inte lättare att locka ungdomar.

– Det som hänt är tråkigt, säger kultur- och fritidschefen. Jag känner att det är duktig förening med ambitiös styrelse. Men kommunen kan inte göra så mycket mer än hjälpa till att avveckla ridskolan på ett sätt så att föreningen inte drar på sig stora kostnader.