Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klurige Bertfixar det mesta

Bert Nydén är allfixaren som klurar ut konstruktioner där andra går bet. Stadsliv har hälsat på i hans verkstad på Holmen.

Bert Nydéns arbete ligger bakom en rad konstverk och installationer i Örebro. Det är inte hans namn som märks utåt men det är hans kunskap och hantverkskunnande som gör att vissa konstverk verkligen ser ut som de gör.

Vid Eyraområdet, vid de nybyggda husen bakom Eyrabadet, finns till exempel ett av Stefan Rydéens konstverk. Reptricket heter det. Rydéen hade visionen, men det var Bert Nydén som såg till att den blev verklighet.

– Stefan ville ha det i rostfritt och gjutjärn men dessa båda material går inte att svetsa ihop, det funkar inte. Men jag var tvungen att fixa det. Om Stefan vill ha rostfritt då blir det rostfritt, berättar Bert där vi sitter inne i det lilla köket i verkstan.

– Så jag lyckades få tag på specialelektroder från ett kärnkraftverk och då gick det att få ihop.

Stefan Rydéen är en konstnär som Bert hjälper med det praktiska, annars är hans huvudsakliga jobb att serva olika teatrar i hela Norden. Bert visar en låsanordning som han just nu gör till en teater i Ystad. Trots att han fyller 70 i år så jobbar han fortfarande heltid, och ofta mer än det. Någon tanke på att gå i pension eller trappa ner har han inte.

– Jag tänker överhuvudtaget inte på ålder, jag jobbar på som vanligt. Skulle jag sätta mig hemma och se på tv och läsa tidningen? Nej, det går inte.

Bert växte upp i Frövi och flyttade till Örebro 1969. Han började jobba efter sju år i skolan, reparerade anläggningsmaskiner och lärde sig arbetet från grunden. Sedan blev han hissmontör, truckreparatör, sprängämnesmontör och lyftkranstillverkare. 1974 blev han frilans inom scen- och teaterteknik, låg ute fjorton dagar i sträck och kom sen hem fyra dagar innan han for igen. Han startade eget företag 1986 och renoverade 350 teatrar i Sverige, Norge och Danmark.

Du har inte känt att du var borta för mycket?

– Nej, jag tycker inte att det blev för mycket. Jag ställer alltid upp om någon frågar och trivs ju med det här jobbet. Under många år jobbade jag helt själv. Jag var en riktig ensamvarg, sov i logerna och fanns det inga loger så sov jag på scengolvet på en luftmadrass.

Och träffade på en massa gamla teaterspöken?

– Jo, det hände faktiskt, speciellt på små ställen ute på landet. Jag var aldrig rädd men kände flera gånger att det fanns något där. En gång kom, vad det nu var, för nära mitt ansikte när jag låg och sov.

Bert fortsätter:

– Och på gamla Örebro teater finns det spöken. Sena kvällar har jag känt att det funnits något där. Det är lite speciellt.

De få stunder Bert inte jobbar ägnar han åt gården uppe i Bergslagen.

– Jag har traktorer och grejer och ägnar semestrarna åt att renovera.

Det verkar som om du aldrig sitter ner?

– Nej, det stämmer. Jag sitter aldrig. Jag har alltid något att göra.

Bert berättar om utmaningarna i jobbet, om anordningar som han måste klura ut och tillverka från grunden, om saker ingen tror ska gå att göra men som han klarar.

Är det något du misslyckats med, något du inte kunnat tillverka?

– Nej, i så fall skulle jag ha lagt av, säger han allvarligt.

Han funderar en stund:

– Bara man tar det lugnt så fixar det sig, det gör det alltid.