Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knärotens vädjan: Rädda Sörbyskogen!

Jag bor i Sörbyskogen. På mer än 25 olika ställen. Jag heter knärot och är en sällsynt orkidé. EU skyddar mig och vill att jag ska finnas genom en lag som heter artskyddsförordningen då jag är så ovanlig att det knappt finns några skogar kvar där jag trivs att växa i. Men här i den fantastiska Sörbyskogen stortrivs jag.

I Växjö kommun stoppade man ett rondellbygge då mina knärotskompisar växte där.

Men trots lagen som skyddar mig vill Örebro kommun hugga ner Sörbyskogen, mitt hem, och bygga industrier och hus här.

Kommunen skriver på sin hemsida att sociala värden och naturvärden är viktigare än virkesproduktion och ekonomisk avkastning. Samt att de tar mer hänsyn till biologiska och sociala värden än vad FSC gör.

Det var många svåra och krångliga ord, jag vet, men jag är besviken på Örebro kommun för de följer inte vad de själva lovar och har troligen redan grävt bort flera av mina knärotskompisar när de breddade vägen vid Glomman.

Snart kanske jag inte finns mer. Alla har rätt att finnas, även jag, en spröd och vacker liten orkide’ i en av de finaste stadsnära skogar som finns i Örebro. Mitt älskade hem.

Jag ser en massa människor som njuter av Sörbyskogen. Jag delar gärna mitt fantastiska hem med de som promenerar, cyklar, skådar fågel, orienterarna, barngrupperna, svamp- och bärplockarna, njutarna, trollskogen själv och alla de sällsynta arter som lever här med mig. Sörbyskogen finns för alla. Snälla hjälp mig att leva och bo kvar. #räddasörbyskogenörebro

”Knärot”

genom Therese Steiner

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel