Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koalition 2014 skastyra Hällefors kommun

Nu är det klart att S, HOB, V och C ska styra kommunpolitiken i Hällefors. Ritha Sörling (S) fortsätter som kommunalråd och ks-ordförande.

Annons

Nu är det klart att S, HOB, V och C ska styra kommunpolitiken i Hällefors. Ritha Sörling (S) fortsätter som kommunalråd och ks-ordförande.

Koalition 2014 vill man kalla sig och en ny era inleds. Aldrig tidigare har borgerliga partier suttit i regeringsställning i Hällefors kommun. Siktet är framtiden och gamla stridsyxor ska grävas ner. Socialdemokraterna, Hällefors oberoende, Vänsterpartiet och Centern ska regera den närmaste mandatperioden 2011-2014.

– Vi kan älta historien i evighet, men det för oss inte framåt, säger gruppledare Mats Runqvist, (HOB) som kallat till pressträff med gruppledarna Annalena Järnberg (S), Samuel Ericson (V) och Lars-Göran Zetterlund (C).

En enig kvartett fördelade ordet rättivist när man presenterade en gemensam första plattform. De har 22 mandat av 31 i fullmäktige, men poängterar noga jämvikten i makt.

– Vi är inga stödpartier till S utan fyra jämbördiga parter, säger Zetterlund.

Största partiet har fått ks-ordförandeskapet och därmed kommunalrådsposten, så Ritha Sörling sitter kvar. I övrigt har uppdragen fördelats rättvist och utgått från lämplighet och kompetens.

– Även i fortsättningen är vi olika partier, men släpper ideologiska spärrar och jobbar tillsammans för invånarnas bästa. En stark majoritet är viktig, säger Zetterlund.

Ekonomin blir en betydelsefull framtidsfråga och stötesten. Beslutet att spara 55 miljoner kronor på fem år ligger fast. Skola 2010 ska fullföljas och kommunens måltidsprofil ses över. Ett tätare samarbete med kommunalägda Hällefors bostads AB och kommunen är en inriktning liksom att på sikt skapa en egen nämnd för näringslivsfrågor.

– Att jobba med det befintliga näringslivet är viktigt liksom att skapa en positiv inställning. Ett bra näringslivsklimat är nyckeln till överlevnad, säger Runqvist och tillägger att ett mål är att kommunen klättrar hundra placeringar i näringslivsrankingen där man i dag ligger i botten.

Att Runqvist tidigare varit mycket kritisk till S är ett faktum. I dag sitter han vid samma regeringsbord.

– S-partiet är annorlunda jämfört med tidigare. Vi har haft många långa samtal sedan valet. Nu har vi inte råd att titta tillbaka.

Koalitionen bekräftar att en förutsättning för detta samarbete har varit att många personer försvunnit bort.

– Vi har dessutom flera tämligen nya chefer och ytterligare några som tillkommer. Nu finns chansen till nystart, om alla vill, säger Runqvist.

På politiska poster:Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd: Ritha Sörling (S).

Vice ordförande kommunstyrelsen: Lars-Göran Zetterlund (C).

Omsorgsnämndens ordförande: Ulrika Mellkvist (C), vice ordförande: Annalena Järnberg (S).

Bildningsnämndens ordförande: Stefan Backius (V), vice ordförande Birger Antonsson (S).

Val- och demokratinämndens ordförande: Samuel Ericson (V).

Kommunfullmäktiges ordförande: Siv Sander (S).

Ordförande Hällefors bostads AB: Tommy Kvarnström (HOB).